Politie Spanje maakt eind aan drugsvillawijk ‘Villanarco’ in La Línea

door admin
Politie Spanje maakt eind aan drugsvillawijk ‘Villanarco’ in La Línea

Witte villa’s, zwembaden met watervallen, palmbomen in de mooiste tuinen en een overload aan goud en luxe. Zo beschreef een van de agenten van de Guardia Civil aan El País de plek in El Zabal, een buurt in la Línea de Concepción (Cádiz). De 40 mensen die zijn gearresteerd zijn allen op een of andere manier onderdeel van de machtige drugsclan La Castaña en worden gelinkt aan de broers Isco en Antonio Tejón die drie maanden geleden zijn gearresteerd.

Drugs en veel contant geld gevonden tijdens huiszoekingen

Medewerkers van OCON Sur, de eenheid gespecialiseerd in drugshandel in Zuid-Spanje, was in deze wijk niet alleen op zoek naar drugs. Tijdens 28 huiszoekingen wilden de agenten bewijs vinden van drugshandel met Marokko en witwaspraktijken. Tijdens de huiszoekingen werd onder andere 300.000 euro contant geld, juwelen en veel goud gevonden, maar de waarde van het onroerend goed ligt vele malen hoger.

Een van de onderzoekers vertelt: “Het zijn allemaal compagnons of betrokken familieleden die banden hebben met La Castaña. De clan heeft illegaal op 20 percelen 19 luxe villa’s gebouwd die werden beveiligd door een toegangspoort. Het zijn dure en luxe huizen met veel beveiliging, zoals gepantserde deuren, hoge muren en camera’s. De leden hebben hun eigen jetset-wijk gecreëerd in het zuiden van Spanje.”

Onderzoek naar drugsvillawijk startte al in 2018

Het onderzoek naar de ‘Villanarco (drugsvillawijk), de leden van La Castaña en de betrokken familieleden die ook in de villa’s woonden begon in november 2018 op verzoek van de rechtbank van Gibraltar die zich richt op de aanpak van drugshandel. In die tijd hebben onderzoekers van OCON Sur en de Guardia Civil bewijzen verzameld van onderlinge banden binnen het criminele circuit, drugshandel en witwaspraktijken.

De arrestatie begon maandag om iets zeven uur in de ochtend. Met in totaal 450 agenten van de Guardia Civil zijn ze de villa’s binnengevallen. Agenten vertelden dat de arrestanten de laatste dagen niet meer zo actief leken, “wellicht waren ze aan het wachten op een nieuwe zending”, concludeerde een van hen.

Dit vind je misschien ook leuk