Andalusië stelt mondkapje verplicht in alle situaties vanaf volgende week

door admin
Andalusië stelt mondkapje verplicht in alle situaties vanaf volgende week

Maandag zal een technisch comité nog over de maatregel spreken. Als deze wordt goedgekeurd zal de verplichting binnen 48 uur daarna een feit zijn. Volgens de Andalusische president, Juanma Moreno, is het om verdere verspreiding van het aantal besmettingen via nieuwe uitbraken met het coronavirus af te remmen. Die nieuwe uitbraken noemt Moreno ‘belangrijk’, en ‘gelukkig zijn ze onder controle en beperkt gebleven dankzij ons excellente zorgsysteem’. 

Ondanks het feit dat de de ontwikkelingen rond Covid-19 in Andalusië gunstig verlopen, staat de president erop dat de maatregelen uit voorzorg aangescherpt worden en benadrukt hij nogmaals het belang van de individuele verantwoordelijkheid van de Andalusische bevolking. 

Volgens Moreno is het normaal dat in Andalusië veel uitbraken zijn omdat het met 8,5 miljoen inwoners de dichtstbevolkte autonome regio van Spanje is, maar er is in geen geval sprake van dat er grenzen zijn bereikt zoals in andere Spaanse gebieden het geval is. Voorkomen is beter dan genezen is het uitgangspunt en daarom wordt het dragen van een mondkapje verplicht. In Andalusië is nu sprake van 16 actieve uitbraken. In de afgelopen 24 uur kwamen er 62 nieuwe bevestigde besmettingen bij. 

Van een uitbraak wordt al gesproken bij ‘elke willekeurige groep van drie of meer bevestigde of zeer waarschijnlijk actieve besmettingen waarin een epidemiologische link is gelegd.’ In verpleeghuizen of andere sociale gezondheidsinstellingen spreekt men al van een uitbraak wanneer er slechts één besmetting wordt geconstateerd. 

Mondkapjes ook verplicht in Catalonië, Balearen en Extremadura

Eerder gingen de regio’s Catalonië, Balearen en Extremadura al over tot dezelfde verplichting. Vanaf welke dag het verplicht is om in alle publieke ruimten een mondkapje verplicht gedragen moet worden, zal maandag bekend worden. Ook zullen dan de uitzonderingen meegedeeld worden. Naar verwachting gelden dezelfde uitzonderingen als tijdens de lock down en zal bepaald worden dat mensen die op het strand of bij het zwembad liggen, zwemmen, eten en drinken of een sport beoefenen geen mondkapje hoeven te dragen. 

Dit vind je misschien ook leuk