Mondkapjesplicht Andalusië ook bij lopen op strand en bij zwembad

door admin
Mondkapjesplicht Andalusië ook bij lopen op strand en bij zwembad

Vanaf dinsdag middernacht gaat de mondkapjesplicht in voor iedereen van 6 jaar of ouder. Volgens de krant SUR worden de details over dit besluit een dezer dagen gepubliceerd in de officiële staatskrant van Andalusië, de Boja. Bekend is nu dat er uitzonderingen van de verplichting tot het dragen van een mondkapje gelden voor het beoefenen van sporten in open lucht, bij het eten of drinken in bars en restaurants, op medische indicatie, wanneer men samenkomt met familie of vrienden met wie je in hetzelfde huis leeft en als je op het strand bij je parasol, op je handdoek zit en idem geldt voor bij het zwembad. Bij het zwemmen hoef je eveneens geen mondkapje op. Ben je alleen met je eigen gezin, familie of huisgenoten in een afgesloten zone bij een zwembad, dan vervalt ook de verplichting tot het dragen van een mondkapje. ‘Zodra je opstaat en gaat lopen dien je je mondkapje te dragen’, verklaarde Jesús Aguirre, de regionale minister van Volksgezondheid. Om daar in antwoord op een vraag van een van de journalisten aan toe te voegen dat je ook een mondkapje op moet doen wanneer je met anderen dan huisgenoten op het strand of bij het zwembad bent. Ben je in overtreding, dan kan een boete volgen van 100 euro. De agenten van de lokale politiediensten in Andalusië zijn belast met de handhaving. Aguirre dringt er op aan dat mensen de maatregel opvolgen en als een gewoonte gaan zien, aangezien deze het aantal besmettingen volgens hem reduceert tot 1 procent.

Uitvaartdiensten

Een andere maatregel die de Junta neemt is dat bij uitvaartdiensten en herdinkingsdiensten in open lucht slechts 25 personen aanwezig mogen zijn en als deze diensten in gesloten ruimten plaatsvinden is 10 personen het maximum. 

Auto

Wanneer je in een auto gaat rijden met andere personen dan met wie je samenleeft of je gezin, dien je vanaf woensdag ook een mondkapje op te doen.

Elías Bendodo waarschuwde dat er gekeken wordt naar hoe de huidige besmettingshaarden zich ontwikkelen om te bepalen of er meer maatregelen genomen moeten worden. ‘Alle besluiten worden genomen met het oog op het beschermen van de inwoners van Andalusië’, een regio waar men volgens Bendodo over het algemeen voorzichtiger is geweest dan in andere regio’s en daardoor is de pandemie hier iets beter verlopen dan in andere gebieden.

Het is dus verstandig om als je in Andalusië bent altijd een mondkapje te dragen behalve als je op het strand of bij een zwembad zit of ligt, op een terras of in een restaurant of bar zit en iets eet of drinkt, als je sport of als je met je eigen familieleden in een auto, camper of ander vervoermiddel zit. 

237 besmettingen op 8,5 miljoen inwoners

Met al het nieuws over besmettingshaarden lijkt het alsof Spanje aan een nieuwe coronagolf bezig is, maar op basis van de gegevens van de Junta de Andalucia zijn er op dinsdag 44 mensen met een bevestigde Covid-19 besmetting opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 9 op de IC. Er zijn 13 besmettingshaarden waarvan er 9 nog in onderzoek zijn, 4 onder controle en 2 zijn overwonnen. In totaal gaat het om 237 besmettingen op een bevolking van 8,5 miljoen personen. 

Dit vind je misschien ook leuk