Vier verfrissende wandelingen door het binnenland van Andalusië

door admin
Vier verfrissende wandelingen door het binnenland van Andalusië

De Spaanse krant El País zette vier van deze alternatieven voor de costa’s op een rij: van Otívar in het zuidelijke centrale deel van Andalusië tot Alájar in het noordwesten van deze autonome regio. 

Río Verde, Otívar, Granada

Otívar is een dorpje gelegen in de uitlopers van natuurpark Sierras de Tejada, Almijara en Alhama. De door de groene vallei stromende rivier Río Verde is met zijn turquoise poeltjes en spetterende watervallen een waar paradijs. Ook in de zomermaanden blijft het heldere water fris en is het aantrekkelijk om erin te zwemmen. 

Gestart kan worden bij kilometer 42,5 van de A-4050, de weg van Almuñecar naar Granada. Dit deel is eigendom van de Sociedad Cooperativa Agrícola y Ganadera van Campo de Cázulas, die 5 euro entree vraagt per persoon en per auto. Zeven kilometer verderop, tussen twee parkeerterreinen, begint een rustige klim over een bewegwijzerd wandelpad dat direct al langs zwempoelen leidt waar de eerste verfrissende duik kan worden genomen. Een paar kilometer verderop volgt een tien meter hoge waterval die voor de niet geoefende wandelaars het einde van de route markeert. Wie toch verder wil klimmen kan door tot de waterval van Árboles Petrificados, waar de moeite voor het doorzetten zal worden beloond. Een optie is om de route in tegengestelde richting, van boven naar beneden, te voltooien, beginnend bij het stuwmeer van Cueva de Funes. Dit is de favoriete route van avontuurlijke wandelaars omdat hierbij een gedeelte canyoning is inbegrepen. 

Sendero de Cascadas (watervallenpad) Tolox, Málaga

In Tolox bevindt zich een van de comfortabelste wandelroutes om van de spectaculaire natuur van het park Sierra de las Nieves te genieten. Dit natuurpark werd in 1995 door de Unesco toegevoegd aan de lijst van biosfeerreservaten. Het park is met name bekend door de Spaanse zilversparbossen. Wandelroute PR-A 282 biedt diverse opties en leidt ook langs verschillende zwemmogelijkheden. Het pad dat langs de rivier Caballos slingert, leidt naar de zogeheten Charco de la Virgen, een zes meter hoge waterval met aan de voet een prachtige zwempoel. Een half uur lopen verder verschijnt alweer de volgende waterval aan de horizon, La Rejía, waar het water een val van 50 meter maakt. Op dit punt kan gekozen worden om via dezelfde weg weer terug te lopen, of om de in totaal 5 uur durende rondwandeling af te maken. Als voor deze laatste optie gekozen wordt, is het raadzaam voldoende water mee te nemen omdat het pad vanaf hier weg leidt van de waterpartijen. 

Rondwandeling vanaf Alájar, Huelva

Het dichtbeboste gebied van de Sierra de Aracena biedt aangename verkoeling op warme zomerdagen. Verschillende wandelroutes verbinden de charmante dorpjes in dit gebied met elkaar. Eén wandelroute is bij uitstek interessant: de rondwandeling die door Alájar, Castaño del Robledo en Santa Ana la Real leidt. Het pad loopt over een lichte helling en kan op een rustig tempo binnen zes uur worden afgelegd. Onderweg passeert de route Peña Arias Montano, gelegen op een steile rots die een prachtig uitzicht biedt over het hele gebied. Het wandelpad is geschikt voor warme dagen want het ligt grotendeels in de schaduw van de hoge bomen. In de dorpjes aan het pad bevinden zich uitstekende restaurants om uit te rusten en te genieten van Iberische vleesgerechten uit dit gebied. 

Las chorreras del río Bailón, Cabra, Cordoba

Het landschap van Cabra is een aangename variatie op de eentonige olijfboomgaarden in het centrale deel van Andalusië. De enorme vallei wordt omringd door kalksteengebergte, gelegen in het natuurpark Sierras Subbéticas dat sinds 2006 opgenomen is in het netwerk van Europese geoparken. Door het gebied loopt de met prachtige vegetatie omringde rivier Bailón, met een aantal mooie watervallen. Bij de oorsprong van de rivier kan in alle rust worden gepicknickt. Een zijtak van het wandelpad leidt naar Zuheros, een pittoresk wit dorpje gelegen tegen een rotswand aan de voet van een oud kasteel. 

Dit vind je misschien ook leuk