Costa del Sol vraagt Spaanse overheid dringend om hulp voor uitblijvend toerisme

door admin
Costa del Sol vraagt Spaanse overheid dringend om hulp voor uitblijvend toerisme

De sector had hoge verwachtingen toen de Spaanse premier aankondigde dat toeristen vanaf 21 juni weer welkom waren in het land om hun vakantie te vieren. Cijfers van juni laten echter zien dat de gehoopte stroom aan toeristen uitbleef. Zo schrijft de regionale krant Diario Sur donderdag.

Enkele schokkende cijfers toerisme Costa del Sol

In juni 2020 verbleven 37.976 toeristen de regio. In vergelijking met juni 2019 toen de regio 618.794 toeristen verwelkomde, betekent het een daling van maar liefst 94 procent. Vorige maand werden er slechts 71.841 overnachtingen geboekt door toeristen tegenover 2,1 miljoen in juni 2019. De prognose van het CEA, de toeristische bedrijvenvereniging van Andalusië, is dat de bezettingsgraad in juli 30 procent zal zijn en 42 procent in juli. 65 procent van de hotels heeft aangekondigd open te zijn tijdens de zomermaanden.

Toeristen hebben geen vertrouwen in veilige vakantie

Volgens de sector is er meer nodig dan hotels die open zijn en vluchten die weer op gang komen. Toeristen hebben het vertrouwen verloren dat de Spaanse kust een veilige bestemming is vanwege de toenemende besmettingen. Bovendien hebben de recent aangescherpte veiligheidsmaatregelen met bijvoorbeeld de mondkapjesplicht ook wanneer de veilige sociale afstand gehouden kan worden toeristen die in eerste instantie wel wilden komen, daarvan weerhouden. Vooralsnog verwacht de sector een bezetting die niet boven de 42 procent uitkomt in juli en augustus, maanden die normaal gesproken het hoogseizoen vormen voor het toerisme van de Costa del Sol.

De directeur van de raad van CEA, Miguel Sánchez, liet anderhalve maand geleden weten nog vertrouwen te hebben in de zomermaanden. Vanwege alle annuleringen is deze hoop zo goed als vervlogen. Gegevens van het nationaal instituut voor statistiek (INE) in Spanje laten ook zien dat het aantal overnachtingen met meer dan 90 procent is gedaald.

Alle hoop gericht op coronaherstelfonds van Europese Unie

Reisbureaus en de hotelbranche weten niet wat zij nog kunnen doen om het hoofd boven water te houden. Sinds bekend is geworden dat Spanje 140 miljard euro kan besteden om de gevolgen van de coronapandemie aan te pakken, is er weer een beetje hoop gekomen bij toeristische werkgeversorganisaties. Ze roepen niet alleen de regionale overheid, maar ook de Spaanse regering op om het toerisme te steunen. Hulp die verdergaat dan het aanbieden van nog meer ERTE-regelingen en BTW-verlagingen.

Dit vind je misschien ook leuk