Málaga en Granada belangrijkste producenten van marihuana in Europa

door admin
Málaga en Granada belangrijkste producenten van marihuana in Europa

Die cannabis wordt in met name de provincies Málaga en Granada geteelt in particuliere woningen, kassen en loodsen. Een op de vijf jongeren in Spanje erkent regelmatig marihuana te roken. 28 procent van de bevolking geeft toe dat een keer geprobeerd te hebben en 10 procent raakt verslaafd. Er wordt nu meer marihuana geconsumeerd dan hasj. En de meerderheid van die marihuana blijkt uit Spanje zelf te komen. 

‘De kas van Europa’, zegt een politieagent die werkt bij de politie-eenheid die drugsbendes opspoort en ontmantelt. ‘We zijn wat marihuana betreft wat Marokko is op hasj-gebied’, zegt hij. ‘Spanje is de belangrijkste producent van marihuana in Europa, dat is zeker, hoewel nog niet op het niveau van Marokko’, voegt een andere specialist in de georganiseerde misdaad toe. 

In het Rif-gebergte in Marokko wordt tussen de 35.000 en 38.000 ton hasj per jaar geproduceerd. Dat vormt zo’n 10 procent van het bbp van Marokko, stelt de Internationale Raad voor Verdovende Middelen). Deze productie levert werk op voor circa 750.000 boeren. Marokko is daarmee de belangrijkste producent op wereldschaal en men schat dat 70 procent van de oogst Europa als bestemming heeft. 

De teelt en het transport van de hasj en marihuana volgen verschillende routes. Al komen beide producten van de vrouwelijke cannabisplant. Hasj wordt van het ene naar het andere continent getransporteerd, maar marihuana vaak niet. Dit wordt onderstreept door het kantoor van de Verenigde Staten dat zich richt op de bestrijding van drugscriminaliteit (UNODC). Het marihuana-transport ‘vindt overwegend plaats in de regio waar het geproduceerd wordt’, aldus UNODC die concludeert dat dat vooral Spanje is. 

Het Inlichtingencentrum tegen Terrorisme en Georganiseerde Misdaad (CITCO), dat valt onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken, wil Spanje nog niet op het niveau van Marokko plaatsen, maar de gegevens die worden verstrekt spreken voor zich: In 2019 werd meer dan 32 ton marihuana in Spanje in beslag genomen naast 1,3 miljoen planten, ten opzichte van 799.616 planten het jaar ervoor. Dat betekent een half miljoen planten meer in 12 maanden tijd. Een toename van 39 procent. 

Volgens een rapport uit 2018 en het laatste dat werd opgesteld door het Ministerie van Binnenlandse Zaken werden in Andalusië 9.565 kilo verwerkte marihuana in beslag genomen. Op enige afstand gevolgd door Catalonië met 5.331 kilo, terwijl Catalonië ook een producent is van verdovende middelen en zeker een doorvoerhaven naar de rest van Europa. In 2014 werden in Andalusië 2.800 kilo marihuana in Andalusië in beslag genomen en 1.100 in Catalonië. 

Provincie Málaga

In de provincie Málaga en met name in kassen in de regio Axarquía heeft de politie in juni vijf kassen ontmanteld waar 18.000 planten in stonden. Enkele dagen later ontdekte de Guardia Civil nog eens drie kassen met 10.000 planten. ‘De orografie in de regio (ook in de vallei van de Guadalhorce en de omgeving van de Montes de Málaga), bemoeilijkt het onderzoek vanwege de kleine heuvels, heel veel valleien, landweggetjes en particuliere boerderijen waar vroeger tomaten werden gekweekt. Zonder een duidelijke verdenking kan de politie er niet naar binnen. 

Van groente en fruit naar marihuana

Dat is ook de nieuwigheid van de laatste jaren: landbouwbedrijven die van normale gewassen overgaan in softdrugs. Toch is de meest gangbare manier van teelt nog binnen woningen (46 procent volgens gegevens van CITCO). ‘Dat is het meest rendabel want het moeilijkst voor de politie om op te sporen en kan bovendien tot 5 a 6 oogsten per jaar opleveren’, zo legt de chef verdovende middelen van Udyco Málaga uit. Het gaat van zo’n honderd planten op kleine appartementen (vaak in de stad Málaga) tot een paar duizend planten in de kelders van grote vrijstaande woningen in verschillende urbanisaties langs de kust. 

Toen Spanje net uit de crisis begon te komen, kozen veel grote internationale drugsbendes uit Nederland en Engeland ervoor om woningen te huren, veelal betaalden ze drie jaar huur vooruit, om de kwekerijen te beginnen. Ook zijn er verschillende bendes die tweede woningen van Spanjaarden hebben bezet die daar tijdens de lock down zelf niet konden komen, om er vervolgens marihuana te telen. ‘Ze zoeken families die in financiële problemen zitten en bieden hen een huis aan met sleutels, gas, licht en water’, vertelt een inspecteur bij Udyco, die al een tiental van dit soort gevallen heeft opgespoord. De aanwezigheid van de families maakt een huiszoekingsbevel voor de politie moeilijker. 

Dit vind je misschien ook leuk