Ultramoderne techniek voor beveiliging zee Spanje tegen drugscriminelen

door admin
Ultramoderne techniek voor beveiliging zee Spanje tegen drugscriminelen

Het Ministerie van Binnenlandse zaken gaf vorige maand groen licht voor een onderzoek hoe drugshandel via zee tegen te gaan met behulp van nieuwste technologieën. De Spaanse nieuwssite Vozpopulí schreef dat Spanje met name de Straat van Gibraltar beter wil beveiligen met op afstand bedienbare boten omdat hier drugsbendes het meest opereren. De Guardia Civil wordt hiermee voorzien van de meest geavanceerde technologie om drugshandel via zee tegen te gaan.

Overeenkomst BiZa en ontwikkelingscentrum Spanje

Voor het materiaal is een overeenkomst gesloten tussen het Spaanse Ministerie van Binnenlandse zaken en het centrum voor technologisch-industriële ontwikkeling. Medio juli werd deze gepubliceerd in het Staatsblad van Spanje, de BOE. In de overeenkomst is te lezen dat ‘de ligging van Spanje, dichtbij Afrika, een natuurlijk doorgang biedt tussen Europa en de VS voor de handel in illegale middelen’.

Vereisten van hypermoderne boten

De boten moeten snelheden tot wel 60 knopen (oftewel ruim 111 kilometer per uur) bereiken, moeten wendbaarder zijn en de bemanning moet beter worden beveiligd tegen eventuele aanvallen. Om het risico voor de Spaanse politie tijdens deze interventies omlaag te brengen, dienen de boten op drie manieren bestuurd te kunnen worden; een handmatige besturing door bemanning op de boot, een handmatige besturing op afstand en een automatische modus waarbij boten zonder menselijk handelen kunnen patrouilleren in de grenswateren.

Het Ministerie van Defensie wil ook dat de boten een technisch systeem hebben om boten van criminelen te kunnen blokkeren. Hierdoor kan de Guardia Civil veel sneller ingrijpen bij vermoedens van drugshandel.

Publiekelijke aanbesteding met prototypes in Andalusische wateren

Dit project van het Spaanse ministerie en het ontwikkelingscentrum in Spanje wordt publiekelijk aanbesteed. Bedrijven hebben hierin de mogelijkheid voor te stellen wat hun plannen zijn en prototypes te presenteren. Alle tests met prototypes worden in de wateren van Andalusië uitgevoerd, het gebied waar de boten uiteindelijk ook worden ingezet. De Straat van Gibraltar is doorgaans de doorgang waar drugshandelaren de doorvoer van drugs uit Afrika naar Europa regelen.

Dit vind je misschien ook leuk