Hotels in Spanje boren alternatieve markten aan

door admin
Hotels in Spanje boren alternatieve markten aan

Zo kan een hotelkamer een prima uitkomst bieden voor telewerkers die op iedere gewenste locatie willen werken, voor mensen die door een verbouwing tijdelijk hun huis moeten verlaten, voor buitenlandse studenten die in Spanje een master doen of voor werknemers die met grote regelmaat op een bepaalde locaties moeten zijn. 

Uit nood geboren ontstond het initiatief bij een Spaanse hotelketen met vestigingen in het centrum van Málaga en Barcelona: bedden werden uit hotelkamers verwijderd om deze vervolgens te transformeren tot kantoorruimten. Zo maken onder anderen telewerkers met kleine kinderen thuis dankbaar gebruik van deze alternatieve werkplekken die per dag of dagdeel kunnen worden gehuurd. 

‘Homtel’

Vervolgens werd ruimte beschikbaar gesteld voor gasten die voor langere tijd onderdak zoeken en die niet in een appartement willen verblijven maar voor een aantrekkelijke prijs gebruik willen maken van de faciliteiten van het hotel. Een hybride format dat tot ‘homtel’ (een combinatie van home en hotel) werd gedoopt en in dit geval bestaat uit een ruime tweepersoonskamer met ontbijt, tweewekelijkse schoonmaak en wasservice, gebruik van fitnessruimte en zwembad voor een bedrag van 700 euro per maand. 

Om in ieder geval de vaste lasten te dekken en het tot na de coronapandemie te kunnen uitzingen zijn meer hoteleigenaars in Spanje overgegaan op het verhuren van kamers voor langere periodes. Sommigen doen dat inclusief hotelfaciliteiten, anderen kiezen ervoor alleen de ruimte te verhuren. In de meeste gevallen gaat het om een tijdelijk aanbod in de hoop dat komend voorjaar het coronavirus verleden tijd is en het traditionele toeristenseizoen weer van start kan gaan, want daarmee wordt nog steeds de meeste omzet behaald met een bezetting die in Málaga bijvoorbeeld boven de 90 procent ligt. 

Aantrekkelijk voor buitenlands talent

De leegstand in de Spaanse hotels is bovendien interessant voor het aantrekken van talent en professionals uit het buitenland. Om dit te stimuleren geeft de Spaanse overheid jaarlijks duizenden visa af aan buitenlandse investeerders, werknemers en zakenlieden. Volgens Francisco Polo van España Nación Emprendedora kunnen de Spaanse hotels het verblijf van deze voor Spanje relevante groep buitenlanders faciliteren en Spanje daarmee een sterke concurrentiepositie geven.     

Dit vind je misschien ook leuk