Avondklok in regio Andalusië tussen 22:00 en 7:00 uur

door admin
Avondklok in regio Andalusië tussen 22:00 en 7:00 uur

In de regio Andalusië geldt nu een nachtelijk straatverbod dat ingaat om 22 uur ’s avonds en eindigt om 7 uur ’s ochtends. Daarmee heeft de deelregering gekozen voor een langere nachtklok dan die door de centrale regering werd voorgesteld, dat was van 23 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends. 

Ondanks dat de regionale regeringen het voorgestelde tijdslot naar eigen inzicht mochten wijzigen, zijn de vrijheden hieromtrent toch beperkt. Aanvankelijk was de Andalusische regiominister van Volksgezondheid Jesús Aguirre voornemens om de avondklok al vóór 22:00 uur ’s avonds in te laten gaan, maar daarvoor gaf de centrale regering geen goedkeuring en geldt het straatverbod nu vanaf 22:00 uur. 

Overige maatregelen

Vanaf vandaag moeten ook alle niet-essentiële winkels en bedrijven hun deuren vanaf 18:00 uur sluiten. Een uitzondering hierop geldt voor de provincie Granada waar het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen veertien dagen zorgwekkende vormen aannam. Hier mogen alle niet-essentiële winkels en bedrijven tot 23 november helemaal niet meer opengaan. 

Na 18:00 uur mogen dus in Andalusië alleen supermarkten en andere levensmiddelenzaken hun deuren openhouden, evenals alle gezondheids- en welzijnsinstellingen, dierenklinieken, tankstations en ITV-stations. Ook mogen na 18:00 uur nog maaltijden worden bezorgd, mag er bij sportscholen nog buiten worden gesport en blijven crematoria geopend.  

Leerlingen van de basis- en de middelbare scholen kunnen gewoon naar school blijven gaan, voor studenten aan de universiteiten geldt dat niet, zij zijn nu aangewezen op afstandsonderwijs. Beroepsopleidingscentra mogen tot 18:00 uur openblijven, evenals de conservatoria, taleninstituten en instellingen voor volwassenenonderwijs. 

Sevilla 

In Sevilla zullen kerkdiensten ook in de avond kunnen plaatsvinden, waarmee rekening is gehouden met het recht op godsdienstvrijheid. Daarbij zal wel rekening worden gehouden met de avondklok en wordt bij kerkdiensten maar 30 procent van de normale bezoekerscapaciteit toegestaan. Alle culturele en sportieve activiteiten moeten in Sevilla om 18:00 worden beëindigd en ook de wijkcentra gaan in de avond dicht. 

Gemeente niet meer verlaten zonder dringende reden

De perimetrale lockdown die afgelopen 30 oktober werd afgekondigd, wordt met nog eens veertien dagen verlengd en geldt nu voor alle gemeenten in Andalusië. Dat betekent dat niemand meer de eigen gemeente kan verlaten zonder daarvoor een dringende reden te hebben. De regioregering van Andalusië heeft afgelopen zondag bovendien al haar inwoners verzocht om thuis te blijven en er samen actief voor te zorgen dat het aantal nieuwe covid-19-gevallen omlaaggaat. 

Dit vind je misschien ook leuk