Beschermde status van EU moet gesjoemel met ‘mollete de Antequera’ voorkomen

door admin
Beschermde status van EU moet gesjoemel met ‘mollete de Antequera’ voorkomen

Deze Indicación Geográfica Protegida, of wel BGA (Beschermde Geografische Aanduiding) is goed nieuws voor de bakkers in Antequera, die al jaren moeten aanzien dat andere producenten ook broodjes onder de naam molletes de Antequera verkopen. De molletes zijn populair in heel Spanje; als ontbijt of aan het einde van de middag. Het liefst eten de Spanjaarden het broodje nadat het even is getoast met een beetje olijfolie en ’tomate triturado’ (gepureerde tomaat) en soms een plakje Serranoham of wat kaas. 

Beschermd tegen namaak

De IGP maakt deel uit van een Europese verordening die streekproducten beschermt tegen namaak. In totaal telt het Europees register meer dan 1.500 specialiteiten, die door de Europese wetgeving beschermd worden op het gebied van herkomst en benaming. Behalve op brood kan een IGP ook betrekking hebben op bijvoorbeeld hammen, worsten, kazen of wijnen. 

Concreet betekent het voor de molletes dat minimaal een stap in de productie, verwerking en de bereiding van het product moet plaatsvinden in het gebied waarop de herkomstbenaming betrekking heeft, in dit geval Antequera of Fuente de Piedra. Ook moet er een verband zijn tussen de bekendheid van het product en het vastgestelde gebied. 

Genot voor de zintuigen                                                                 

De EU beschrijft de mollete de Antequera als een broodje met een ‘zachte en gladde’ textuur, met intense aroma’s die maken dat het eten van het broodje ‘een mooie ervaring voor de zintuigen’ is. 

Wat verandert er?

Begin 2021 wordt de mollete, zodra een speciale raad van toezicht is opgericht, onder het kwaliteitslabel IGP op de markt gebracht. Die raad publiceert het reglement, vervolgens moeten producenten van het gecertifieerde broodje zich laten registreren en de vastgestelde accreditatieprocessen doorlopen voordat de broodjes op de markt gebracht mogen worden. De molletes mogen dan volgens de EU alleen nog in Antequera en Fuenta de Piedra worden gebakken en verpakt. 

Niet iedereen is blij met de IGP                                                  

De verandering levert bij een aantal bedrijven in de omgeving verontwaardiging en onbegrip op; zij zijn naast het gedefinieerde gebied van herkomst gevestigd maar bakken al sinds jaren molletes. Zij voelen zich buitengesloten en noemen de gang van zaken oneerlijke concurrentie. Daarbij worden ze gesteund door een aantal kleine producenten uit Antequera, die nog twijfelen of ze wel gebruik maken van het IGP-label, omdat ze dan een percentage per verkocht broodje moeten afdragen. 

Lees ook: Typisch Spaans broodje ‘mollete de Antequera’ krijgt beschermde status

Dit vind je misschien ook leuk