Beschuit met blauwe muisjes in Bioparc Fuengirola

door admin
Beschuit met blauwe muisjes in Bioparc Fuengirola

Sinds de ochtend na de geboorte is het gorillajong zichtbaar voor het publiek. Hij bevindt zich tussen de rest van de troep. Bioparc Fuengirola is erg blij met de geboorte en met hoe goed de rest van de gorillatroep het jong heeft ontvangen. “Iedereen toont interesse in het nieuwe gezinslid”, aldus de dierenarts van Bioparc.

Instandhouding van de gorillapopulatie

Bioparc Fuengirola werkt al 16 jaar aan de instandhouding van de populatie van de westelijke laaglandgorilla, een ondersoort van de westelijke gorilla. In 2004 is het park hiermee begonnen door een groepje van drie zich niet-voortplantende gorilla’s op te vangen. Kort nadat de twee vrouwtjes en het mannetje in Bioparc Fuengirola waren ondergebracht, is een van de vrouwtjes overleden. Jaren later, in 2017, is ook het mannetje overleden. Dat was het moment waarop de coördinatoren van een Europees programma voor het behoud van gorilla’s besloten om Bioparc een grotere rol te geven in het behoud van de soort in Europa. Sindsdien heeft Bioparc een fokgroep en kunnen zij hun uitgebreide ervaring en brede kennis over de dieren gebruiken om de gorillapopulatie van de westelijke laaglandgorilla te laten groeien.

Voorbereiding fokprogramma

Om dit fokprogramma te laten slagen, heeft Bioparc Fuengirola eerst het gorillaverblijf vernieuwd. Na deze vernieuwing is het park in de lente van 2018 een ontwikkeling van 17 maanden gestart, waarin het drie gorilla’s kreeg om een fokprogramma mee te starten. De twee vrouwtjes en het mannetje hebben verschillende leeftijden en komen uit verschillende Europese dierentuinen. Het blijkt een goede combinatie te zijn met de inmiddels bejaarde overgebleven vrouwtjesgorilla uit het eerste groepje, want in amper een jaar tijd is de eerste babygorilla geboren.

Bioparc Fuengirola is het enige dierenpark in Andalusië waar de westelijke laaglandgorilla te zien is. Bovendien is het een van de vijf dierenparken in Spanje waar zo’n volledige gorillatroep te zien is, bestaande uit een mannetje, vrouwtjes en jongen.

Voor een kleine impressie van het gorillajong, zie de video op deze pagina.

Dit vind je misschien ook leuk