Spaans dorp ruilt kerstverlichting voor ibericoham

door admin
Spaans dorp ruilt kerstverlichting voor ibericoham

Het stadhuis van Parauta heeft besloten het geld dat elk jaar met kerst wordt uitgegeven aan het sierlijk verlichten van het dorp te besteden aan het kopen van een ‘pata negra’ voor iedere inwoner.

Ibericoham in plaats van kerstverlichting

Dit jaar zullen er geen grote familiebijeenkomsten, geen festiviteiten en geen Driekoningenparades plaatsvinden in Spanje. Precies om deze reden vond de gemeente het minder nodig om de straten van Parauta te versieren, maar besloot het zijn 250 inwoners te trakteren op deze typische ibericoham.

“We geven er de voorkeur aan om het dorp niet te versieren in het kader van de huidige crisis, maar om solidair te zijn met iedereen en om ervoor te zorgen dat alle inwoners kunnen genieten van deze traditionele delicatesse,” zo vertelde burgemeester Katrin Ortega aan de Spaanse nieuwssite Niusdiario.es.

Inwoners Spaanse dorp enorm enthousiast

De burgemeester van Parauta vertelt dat het kerstinitiatief nog nooit eerder zo goed is ontvangen. Mensen waren wel enthousiast over de kerstverlichting maar nu komen bijna alle inwoners zich inschrijven voor een gratis pakket. Precies; een pakket. De burgemeester vertelt namelijk dat de inwoners van Parauta niet alleen een ibericoham thuis zullen krijgen voor de kerst, maar dat het pakket ook chorizo, salami en wijn uit Ronda bevat.

Inwoners van Parauta zijn laaiend enthousiast. Een van de inwoners vertelt: “Opgesloten in huis met mooie kerstverlichting op straat is vrij nutteloos. Het idee van de gemeente is goed, want niet iedereen kan zich dit veroorloven en zo hebben mensen toch een beetje vreugde tijdens deze bizarre dagen.”  

Wat is pata negra?

De pata negra (zwarte poot) is genoemd naar de zwarte kleur van het Iberico varken, de soort waar de ham vandaan komt en die vooral in het zuiden en zuidwesten van Spanje leeft in de ‘dehesas’ en zich voedt met kruiden en eikels. Voedsel waaraan de ham zijn typische smaak dankt. Ham van het Iberico varken wordt tot de beste rauwe hamsoorten ter wereld gerekend. 

Dit vind je misschien ook leuk