Sevilla viert ook komend jaar geen Semana Santa

door admin
Sevilla viert ook komend jaar geen Semana Santa

In 1933 waren er geen processies als gevolg van de politieke en sociale spanningen tijdens de Tweede Spaanse Republiek die geleid werd door een antiklerikale regering. Van 1934 tot 2020 trokken ieder jaar de broederschappen met hun beelden door de Andalusische hoofdstad Sevilla. 

Geen vieringen op de openbare weg

Afgelopen dinsdag maakte aartsbisschop Juan José Asenjo van Sevilla in een officieel bericht het besluit bekend af te zien van de paasviering om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. “Alle activiteiten en vieringen die georganiseerd worden door de parochies, broederschappen, religieuze verenigingen en overige kerkelijke groeperingen die op de openbare weg plaatsvinden, worden afgelast”, aldus het bericht. De aartsbisschop liet daarbij weten dat afgelasting van de processies niet inhoudt dat het paasfeest niet gevierd kan worden en spoorde alle kerkelijke groeperingen aan om de liturgische vieringen met grote betrokkenheid en intensiteit te laten plaatsvinden. 

Herdenking van het lijden van Jezus Christus

Normaliter begint de uitbundige viering van Semana Santa op palmzondag en eindigt op de dag voor Pasen. Alle broederschappen, waarvan sommige al eeuwenlang bestaan, tonen openlijk hun boetedoening door met enorme draagbaren met religieuze beelden (van Jezus Christus of de Heilige Maagd Maria) op de schouders door straten van de stad te lopen. Met deze boeteprocessies wordt het lijden van Jezus herdacht. Voor de broederschappen is de voorbereiding en de viering van de processies tijdens Semana Santa het hoogtepunt van het jaar. 

Semana Santa wordt in heel Spanje gevierd, maar de processies van Sevilla en Málaga zijn de beroemdste en trekken doorgaans het meeste publiek. Ook vorig werden de paasprocessies in heel Spanje afgelast vanwege de coronapandemie. RTVE Digital toonde toen in de goede week video’s en audio’s van de markantste Semana Santa-processies uit de afgelopen jaren. 

Dit vind je misschien ook leuk