Onnavolgbare aanscherping coronamaatregelen Andalusië

door admin
Onnavolgbare aanscherping coronamaatregelen Andalusië

De officiële staatskrant BOJA publiceerde op zaterdag de op vrijdag overeengekomen nieuwe maatregelen die op zijn minst tot 1 februari zullen gelden. Niettemin komt het comité van experts dagelijks samen om de beperkende maatregelen te evalueren en zonodig bij te stellen.

De derde coronagolf moet ook in Andalusië worden bedwongen en daarom is bepaald dat er een provinciale lockdown komt. Dat betekent dat mensen hun provincie niet uitmogen tenzij ze daarvoor een noodzakelijke reden hebben. 

Er geldt bovendien een in- en uitreisverbod voor gemeenten waar de virusincidentie hoger ligt dan 500 gevallen per 100.000 inwoners gezien over 14 dagen tijd. In de provincie Málaga geldt daarom een gemeentelijke lockdown voor de gemeentes Teba, Almargen, Monda, Alameda, Salares, Ardales, Igualeja, El Borge, Benamocarra, Cartajima, Coín, Alfarnatejo, Alhaurín el Granda, Algatocín, Alcaucín, Alfarnate, Villanueva del Rosario, Moclinejo, Gaucín, Álora, Farajan, Sayalonga, Comares, Vélez-Málaga, Genalguacil, Ronda, Algarrobo, Mollina, Cañete la Real, Benarrabá, Manilva, Alhaurín de la Torre, Canillas de Albaída, Villanueva del Trabuco en Arenas. 

Maximaal 4 personen bijeen

Samenkomsten worden beperkt tot vier personen, zowel buiten als binnenshuis. Groepen personen in publieke ruimten mogen niet groter zijn dan vier personen, tenzij het gaat om huisgenoten en rouw- en herdenkingsdiensten en begrafenissen en crematies uitgezonderd. Vier als maximaal aantal geldt niet voor openbare gelegenheden en arbeidsgerelateerde activiteiten, overheidsdiensten, onderwijsinstellingen, scholen en universiteiten. ‘In het geval van groepsvorming waar zowel samenwonende personen als niet-samenwonenden bij aanwezig zijn, geldt het maximum aantal van vier’, stelt de BOJA. 

Horeca en winkels

Horecagelegenheden en winkels gaan vanaf zondag allemaal om 18 uur dicht. Restaurants mogen maaltijden bezorgen tot 23:30 uur. Eten bestellen kan tot uiterlijk 22:30 uur. Dit is ook de uiterlijke tijd waarop maaltijden afgehaald mogen worden. 

Juanma Moreno, president van Andalusië heeft laten weten bij de landelijke regering een verzoek te hebben ingediend om de avondklok in zijn regio uit te vervroegen naar 20 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends. Daarbij wil hij de bevoegdheid krijgen om een gedwongen thuisopsluiting op te leggen aan gemeenten waar de virusincidentie meer dan 1000 op de 100.000 bewoners is gemeten over 14 dagen. De landelijke regering heeft laten weten voor deze maatregelen open te staan, maar daarover pas tijdens de volgende interterritoriale adviesraad te beslissen. Dat betekent dat de avondklok in Andalusië voorlopig geldt van 22 uur tot 6 uur. 

Klik hier voor de corona-cijfers per gemeente van de Junta de Andalucía. Hoe de regio wil handhaven op de gemeentelijke lockdowns is niet helemaal duidelijk, aangezien elke inwoner continu op de hoogte zou moeten zijn van de actuele cijfers om te weten of het is toegestaan op dat moment zonder noodzakelijke reden de gemeente of provincie te verlaten. 

Dit vind je misschien ook leuk