Spaanse ontwerpers willen status van cultureel erfgoed voor flamencojurk

door admin
Spaanse ontwerpers willen status van cultureel erfgoed voor flamencojurk

Ontwerpers van flamencokleding vinden van niet en willen nu ook dat de flamencojurk als apart cultureel erfgoed wordt beschouwd. Initiatiefnemer voor de aanvraag is modeontwerper en artistiek directeur Pedro González, tevens voorzitter van QLAMENCO, de vereniging van ontwerpers van flamencomode en ambachtelijke ondernemers binnen de sector. 

Steun in de rug

Het verzoek is ingediend op een moment dat de sector een zware crisis doormaakt. Na een jaar waarin alle beurzen en festivals werden opgeschort als gevolg van het coronavirus heeft de branche impuls nodig heeft.

Aparte erkenning voor de jurk

De aanvraagprocedure is inmiddels doorlopen; naar verluidt is het verzoek om de Unesco-erkenning al ingediend bij de Consejería de Cultura. Deze zou van mening zijn dat, omdat de flamencodans en -muziek al beschouwd worden als cultureel erfgoed, dit automatisch ook geldt voor de flamencojurk. Daar zijn de ontwerpers het niet mee eens; zij vinden dat het de jurken voor professionele dansoptredens ‘niets te maken hebben’ met de flamencojurk en zij benadrukken in hun betoog dat er redenen genoeg zijn om een aparte erkenning voor de flamencojurk aan te vragen.

Hoopvol gestemd

De 18 bedrijven die zijn aangesloten bij QLAMENCO zoeken steun bij allerlei overheidsinstanties om de erkenning te krijgen die van groot belang zou zijn voor de branche. Deze week staat een ontmoeting met het stadsbestuur van Sevilla op de agenda. De ondernemers denken dat de kans groot is dat de flamencojurk en het bijbehorende vakmanschap daadwerkelijk als werelderfgoed worden beschouwd. 

Inspiratiebron

Zowel de kleding als de bijbehorende accessoires zijn niet alleen representatief voor Andalusië, maar voor heel Spanje; in alle beschrijvingen en verbeeldingen van de Spaanse cultuur komt de flamencojurk terug. Samen met de bijhorende accessoires ligt de jurk aan de basis van een iconische stijl binnen de internationale modewereld en de taal en de stijl van de flamenco blijven terugkeren in het modebeeld. Deze populariteit stamt al uit de 19e eeuw, de voornaamste inspiratiebron was de populaire feestkleding van zigeunervrouwen die hun handgemaakte producten verkochten. Flamencokleding wordt dan ook wel zigeunerkleding genoemd.

Nationale en internationale herkenning en erkenning

Deze samensmelting van zigeunerkleding en ‘gewone’ kleding leidde tot ‘de flamencojurk’ die nu onlosmakelijk verbonden is met alle Andalusische volksfeesten. Maar ook internationaal groeide de belangstelling voor de flamencojurk; met modestijlen die eigenheid, gevoeligheid en romantiek uitstralen als resultaat.

De relatie tussen flamencojurken en modetrends, zelfs met haute couture, bestaat al sinds jaar en dag. En de ontwerpen blijven met hun tijd meegaan. Uitgangspunt blijft de kenmerkende, ambachtelijke Andalusische insteek die de flamencomode zo herkenbaar en iconisch maakt; met het handmatige borduurwerk, het gebruik van leer, de met de hand vervaardigde franjes en sjaals (mantons) en de accessoires zoals schoenen, bloemen en sieraden.

Dit vind je misschien ook leuk