Ernstige ongelukken e-step verdubbeld in Malaga

door admin
Ernstige ongelukken e-step verdubbeld in Malaga

Per 2021 gingen er nieuwe regels in over het gebruik van de e-step en de fiets in het stadsverkeer in Spanje. Volgens de nieuwe regels werd de e-step gekwalificeerd als vervoermiddel voor persoonlijk vervoer, wat enkele veranderingen voor het gebruik van de step met zich meebracht.

Aantal ernstige ongelukken e-step in Malaga verdubbeld

De Spaanse nieuwssite Cadena Ser meldt deze week dat sinds de invoering van de nieuwe verkeersregels het aantal ernstige ongelukken, waarbij e-steps en fietsen zijn betrokken, is verdubbeld in Malaga. Verkeersorganisaties en juristen zijn van mening dat juist het feit dat e-steps en fietsen nu op de weg moeten rijden de oorzaak is van deze extreme toename.

Sinds de nieuwe verordening mogen e-steps en fietsen niet meer op de stoep rijden omdat dit juist een gevaar opleverde voor voetgangers. Het is de bedoeling dat deze vervoersmiddelen op het fietspad gaan rijden of op de autowegen waar niet harder dan 30 km/uur worden gereden.

Weggebruikers moeten aan elkaar en nieuwe regels wennen

Letseladvocaat Manuel Temboury vertelt dat de snelheid op de weg door automobilisten, maar ook door bestuurders van de e-step, niet wordt gerespecteerd. Ook moeten weggebruikers wennen aan het feit dat er zich nu ook fietsen en elektrische steps op de weg begeven. Al deze factoren zorgen ervoor dat het aantal ongevallen met ernstig letsel is verdubbeld sinds de invoering van de nieuwe regels.

Problemen bij afhandeling letselschade

Niet alleen vinden er meer ongelukken plaats, ook bij de afhandeling van de letselschade is er sprake van problematiek. E-steps worden namelijk niet erkend als voertuigen op het gebied van burgerlijke aansprakelijkheid. Dit veroorzaakt juridisch conflicten tussen partijen als er bepaald moet worden wie er schuld had bij een ongeval. Verzekeringsmaatschappijen bieden in veel gevallen maar beperkt dekking voor dit soort situaties.

Zondag 14 februari organiseert Ruedas Redonda in Malaga een ‘bicifestación’. De organisatie roept op tot een demonstratie waarbij deelnemers de gemeente en regioregering oproepen zich in te zetten voor veiligere wegen, gescheiden van het autoverkeer, en een ruimer netwerk van fietspaden.

Dit vind je misschien ook leuk