Moors badhuis ontdekt bij werkzaamheden aan bar in Sevilla

door admin
Moors badhuis ontdekt bij werkzaamheden aan bar in Sevilla

Aan het begin van de 20ste eeuw werd op deze locatie een hotel gebouwd waardoor het badhuis vermoedelijk zo goed bewaard is gebleven. Pas toen afgelopen zomer de renovatie van de huidige bar gaande was, kwamen de versieringen van het badhuis voor het eerst weer aan het licht. Het gaat om goed geconserveerde, hoogwaardige geometrische muurschilderingen over de gehele ruimte die uniek zijn in Spanje en Portugal. Aanvankelijk werd gedacht dat het om namaak neomudejar-decoratie ging. 

Absolute verrassing

Het betreft de eerste compleet gedecoreerde oorspronkelijke hamam die tot nu is aangetroffen in Spanje. Bij eerdere vondsten waren alleen de onderste gedeeltes van de muren beschilderd. “Het is een absolute verrassing. Deze belangrijke vondst geeft ons een idee hoe de badhuizen in het Almohaden-tijdperk er in Sevilla uit hebben gezien. Sevilla en Marrakesh waren de twee hoofdsteden van het Kalifaat van de Almohaden. De hamam ligt vlak bij de Giralda die eveneens dateert uit de 12e eeuw”, aldus archeoloog Fernando Amores. 

Bij werkzaamheden aan het dak van de goedbezochte bar Giralda werden verschillende soorten dakvensters ontdekt. Al snel rees het vermoeden dat het wel eens om een Oosters badhuis zou kunnen gaan. De renovatiewerkzaamheden werden opgeschort om plaats te maken voor de nieuw ontdekte archeologische vondst. Om zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen te behouden, is een metalen kroonlijst geplaatst voor de azulejos die op de onderste rand van de muren zijn aangebracht bij de bouw van het hotel aan het begin van de 20ste eeuw. Ook de originele houten bar uit de periode daarna is behouden gebleven. 

Unieke serie dakvensters 

Bij de werkzaamheden zijn 88 oorspronkelijke dakvensters met verschillende formaten en vormen behouden gebleven. Het geheel aan vensters is zelfs voor de tijd waaruit ze dateren uitzonderlijk te noemen. “De dakvensters zijn geïntegreerd in de decoratie, want rondom de vensters zijn schilderingen aangebracht met regelmatige, geometrische kantachtige patronen. Ook de schilderingen op de bogen zijn uitzonderlijk, met een zigzagpatroon dat het water symboliseert. Bijna alle voorstellingen van de Islamitische wereld verwijzen naar het Paradijs”, vertelt Amores. 

Alle muren en vensters zijn zorgvuldig gereinigd door professionele restaurateurs. De huidige barfunctie wordt vanaf nu opgeluistered met een fraaie museumwaardige component. Bar Giralda is nog gesloten, maar kan als alle werkzaamheden zijn afgerond worden bezocht op de Calle Mateos Gago 1, in het centrum van Sevilla. 

Dit vind je misschien ook leuk