President Andalusië reageert op voornemen alarmtoestand te beëindigen

door admin
President Andalusië reageert op voornemen alarmtoestand te beëindigen

Momenteel is de virusincidentie in Andalusië (163) lager dan het Spaanse gemidelde (167)). El País ondervroeg de president over belangrijke onderwerpen met betrekking tot de aanpak van de pandemie.

Moreno waarschuwt voor een radicale verandering over een maand

Gevraagd naar het einde van de alarmtoestand op 9 mei, was Moreno teleurgesteld dat hij door Madrid niet rechtstreeks over de beslissing is geïnformeerd. In plaats daarvan hoorde hij erover op de tv. Hij vindt dat dergelijke beslissingen moeten worden besproken met de autonome gemeenschappen, of in ieder geval dat de regioregeringen moeten worden geïnformeerd voordat de regering bepaalde zaken openbaar maakt. 

Moreno gelooft ook dat het percentage gevaccineerde mensen niet voldoende is om de Alarmstatus al op te heffen en zei: “de pandemie heeft ons geleerd dat binnen een maand alles radicaal kan veranderen.” Hij heeft liever dat er een redelijk percentage van de bevolking vooraf is ingeënt. Op die manier kan er geleidelijk worden gede-escaleerd met verruimingen van de capaciteit in horeca en winkels, het verruimen van de openingstijden of het opheffen van de verplichting tot het dragen van een masker. 

‘Medebesturen bestaan niet’

Op de vraag wat wel en niet heeft gewerkt in de aanpak van de coronacrisis, was Moreno duidelijk. In zijn optiek werkt het samen besturen niet. ‘Wat niet bestaat, kan niet werken’ en ‘is het redelijk dat er in de eerste golf elke zondag een vergadering was met de landelijke regering en de regionale presidenten en dat in de tweede en derde golf, die veel erger waren in diverse opzichten, de president van de regering ons nooit heeft samengebracht? De Spaanse regering kondigde een tweede alarmtoestand, verliet het toneel en liet het beleid ten opzichte van de pandemie over aan de regio’s.

 

Moreno is ervan overtuigd dat de autonome regio’s, van welke politieke overtuiging dan ook, hun best hebben gedaan om de situatie zo goed mogelijk te beheren. ‘We moeten de publieke middelen oprekken om infrastructuren te bouwen’, zei hij. In Andalusië werd een noodhospitaal gebouwd in Málaga, dat gelukkig nog niet is gebruikt. In Sevilla werd een militair ziekenhuis klaargemaakt voor gebruik. Bovendien verstrekt de regio volgens Moreno hulp aan zelfstandigen en aan gezinnen die in moeilijk vaarwater zijn gekomen. 

Omgang met vaccins door de centrale overheid

Moreno merkte op dat, terwijl alle verantwoordelijkheid aan de autonome gemeenschappen werd overgedragen, de centrale overheid maar één ding te doen had: “het beheer van Europese fondsen en de distributie van vaccins.” Volgens de Andalusische president is dit echter niet succesvol verlopen. “En helaas komen de fondsen niet binnen en zijn er ook niet genoeg vaccins binnengekomen. Ik zeg niet dat het de schuld is van de centrale regering, maar steun en iemand aan de andere kant ontbrak de afgelopen maanden.” Op de vraag of Andalusië dezelfde aanpak zou volgen als Madrid bij het inkopen van een eigen vaccinvoorraad zei Moreno het volgende: “Ik geloof en vertrouw de Europese Unie. […] Ik vind dat dit het kanaal moet zijn dat we gebruiken voor vaccins, omdat het meer invloed en economische capaciteit heeft om de nodige doses te kopen. Maar als ik zie dat de procedures mislukken en dat ik op eigen initiatief een betere kans heb om vaccins te krijgen dan via de officiële kanalen, dan zal ik dat doen als het nodig is. Dat is mijn plicht.”

Dit vind je misschien ook leuk