Andalusië wil sterilisatie van huisdieren verplichten

door admin
Andalusië wil sterilisatie van huisdieren verplichten

Het voorstel wordt door dierenrechtenorganisaties en dierenasiels positief ontvangen. Met de wetswijziging streeft de regioregering na dat er minder overbevolking van straatkatten en zwerfhonden optreedt en dat als gevolg daarvan dieren onnodig afgemaakt moeten worden.

Dit wordt als volgt omschreven: ‘het vaststellen van garanties voor de sterilisatie van dieren en hun aankoop, fokkerij en verantwoorde verkoop om overbevolking, verlating en uiteindelijk hun opoffering te voorkomen.’

In sectie 2 van artikel 13 staat dat ‘gezelschapsdieren die het voorwerp zijn van verkoop, overdracht of schenking, vooraf gesteriliseerd moeten worden voordat ze een jaar oud worden en, bij voorkeur, vóór hun eerste tocht’, tenzij er een veterinair certificaat is dat het niet steriliseren van een dier rechtvaardigt. 

Tegelijkertijd verbiedt de wet de ‘reproductie, het fokken en de verkoop van gezelschapsdieren door particulieren buiten de fok- en verkoopcentra die voldoen aan de wettelijke vereisten, evenals hun overdracht of schenking zonder vooraf geïdentificeerd en geregistreerd te zijn op naam van de verzendende persoon’.

Hoge boetes

Het niet steriliseren van gezelschapsdieren of het uitvoeren van deze procedure zonder veterinaire controle wordt ook als een ernstig misdrijf beschouwd en kan resulteren in een boete van tussen de 1.001 en 6.000 euro. 

Hof acht verplichte sterilisatie ‘grondwettelijk legitiem’

In 2018 trad in La Rioja een dierenbeschermingswet in werking die vanwege een verplichte sterilisatie van gezelschapsdieren tot grote controverse leidde. De wet kwam uiteindelijk bij het Grondwettelijk Hof terecht dat uiteindelijk in 2020 wel enkele punten introk, maar niet die van verplichte sterilisatie. Het Hof achtte de verplichting om gezelschapsdieren te steriliseren om overbevolking en achterlating te voorkomen ‘grondwettelijk legitiem’ en in overeenstemming met de internationale verplichtingen die door Spanje zijn aangegaan.

Trend onder politieke partijen en dierenbeschermingsorganisaties

Voorstellen om het fokken van gezelschapsdieren te bemoeilijken en sterilisatie te bevorderen komen ook voor in de programma’s van tal van politieke partijen en worden over het algemen onderschreven door dierenbeschermingsinstanties, schrijft animalshealth.es. Het is een trend die uiteindelijk naast La Rioja ook andere Spaanse regio’s kan bereiken.

Sterilisatiepercentage huisdieren Spanje 

Hoewel er in Spanje geen 100% betrouwbare gegevens zijn, wordt aangenomen dat het castratiepercentage in 2019 40% was voor honden en 74% voor katten. En in het geval van vrouwtjes was dat 49% voor de hondensoorten en 74% voor de katachtige soorten. Veterinaire sterilisatie wordt in de meeste landen zelfs als een routine-ingreep beschouwd en veel professionals bevelen het standaard aan.

Per geval beoordelen of systematische aanpak

Er zijn echter stemmen in de veterinaire sector die ervoor pleiten dat de individuele klinische analyse van elk dier afzonderlijk moet worden beoordeeld aangezien niet mag worden vergeten dat het een onomkeerbare interventie is. In dit opzicht verdedigde het Officieel College van Dierenartsen van Barcelona (COVB) voor de Werelddag van de dierensterilisatie dat sterilisatie ‘per geval’ moet worden geanalyseerd.

Dit vind je misschien ook leuk