In deze Spaanse provincie is de bevolking het hardst gegroeid tijdens pandemie

door admin
In deze Spaanse provincie is de bevolking het hardst gegroeid tijdens pandemie

De grootste demografische groei in Spanje heeft plaatsgevonden in de provincie Málaga met een toename van 8.169 personen. Dit blijkt uit de actualisatie van het bevolkingsregister dat dinsdag werd gepubliceerd door statistiekbureau INE. 

De groei in de Zuid-Spaanse provincie, waar ook de bekende Costa del Sol toe behoort, is met name toe te schrijven aan de Brexit en aan mensen uit andere gebieden in Spanje die er de voorkeur aan gaven om hun periodes van lock down in betere omstandigheden door te brengen. 

Groei

Na Málaga is de regio Murcia het hardst gegroeid (+6.687), Toledo (+5.003), Tarragona (+4.632) en Guadalajara (+3.571. Murcia heeft qua klimaat eenzelfde aantrekkingskracht als Málaga. De groei in de provincies Toledo en Guadalajara is te vinden in het feit dat veel bewoners van Madrid er hun heil zochten in meer landelijke gebieden en kleinere dorpen. Tarragona zag vooral inwoners van het grootstedelijk gebied Barcelona komen. 

Krimp

Aan de andere kant van het spectrum vinden we provincies die hun bevolking opvallend sterk zagen krimpen. Allereerst Madrid met liefst 34.297 inwoners minder, gevolgd door Barcelona met 31.997 personen minder, Valencia (-8.337), Asturië (-7.224) en Vizcaya (-6.081).

In Málaga stonden op 1 januari 2021 in totaal 1.694.098 personen ingeschreven. Dat is een nieuw record en een toename van 0,48% ten opzichte van een jaar eerder. 

De regio Andalusië groeide wat bevolkingsaantal betreft met 825 perosnen. In Málaga, Almería, Granada, Cádiz en Huelva nam het aantal inwoners toe, terwijl dit daalde in de binnenlandse provincies Sevilla, Jaén en Córdoba. 

Buitenlanders

De komst van buitenlanders gaf de grootste impuls aan de bevolkingsgroei van Málaga. Van de 8.169 personen is twee derde (5.433) in het buitenland geboren en slechts 2.733 hebben de Spaanse nationaliteit. 

Brexit

Opvallend is dat zes van elke tien nieuwe inwoners afkomstig zijn uit het Verenigd Koninkrijk. Officieel staan nu 50.773 Britten ingeschreven in de provincie Málaga. Door de Brexit hebben veel Britten die hier eerder al woonden hun situatie nu officieel moeten maken, met een verblijfsvergunning en door zich in te schrijven bij hun gemeente. 

Ingeschreven bij gemeente

Omdat mensen tijdens de lockdown en andere periodes van beperkte bewegingsvrijheid moesten kunnen aantonen waar ze woonden, hebben veel mensen zich nu wel ingeschreven bij hun gemeente, terwijl ze daar eerder het nut nooit zo van inzagen. Daarbij is het volgens de krant SUR ook aannemelijk dat mensen die een tweede huis in Málaga bezitten, ervoor hebben gekozen dat als hoofdverblijf te nemen. Dat met de pandemie ook het thuiswerken zijn intrede heeft gedaan in het land, droeg daar nog aan bij. 

Dit vind je misschien ook leuk