Andalusië opent zijn grenzen vanaf zondag 9 mei

door admin
Andalusië opent zijn grenzen vanaf zondag 9 mei

Juanma Moreno, de president van deze Zuid-Spaanse regio heeft aangekondigd dat de de-escalatie in drie fases doorgevoerd gaat worden en als alles goed gaat op 21 juni zal eindigen met de start van het ‘normale’ leven.  

De eerste fase gaat in op 9 mei en duurt tot 31 mei. Elke fase hangt af van de voortgang van de vaccinatiecampagne en de actuele virusincidentie. 

Fase 1 maatregelen tussen 9 en 31 mei 

Tijdens deze eerste fase na de Alarmstatus wordt de avnodklok opgeheven. Dat betekent dat mensen weer mogen gaan en staan waar ze willen op elk gewenst tijdstip, ook al is dat midden in de nacht. Zodoende kan de regioregering mensen niet meer dwingen thuis te blijven. Ook niet wanneer zij positief op Covid-19 zijn getest. 

Omdat er vanaf 9 mei niet langer een in-en uitreisverbod voor de regio geldt mag er weer vrij gereisd worden. Dit op voorwaarde dat de aangrenzende regio’s Murcia en Castillië-La Mancha ook hun grenzen openen. Andalusiërs kunnen in elk geval ook weer naar Portugal, dat vanaf 1 mei de buitengrenzen weer heeft geopend.

De enige manier waarop de Andalusische regering de grenzen weer kan sluiten is als die maatregel door een rechter wordt goedgekeurd. Bovendien zal de regering gebieden kunnen sluiten wanneer de virusincidentie er boven een bepaald niveau komt, zoals boven 1.000 positieve gevallen per 100.000 inwoners. In zo een geval kan de regering ook besluiten dat alle non-essentiële activiteiten worden gesloten en opgeschort.

Wekelijks geven de autoriteiten een update over de cijfers voor elk gezondheidsgebied op basis waarvan besloten wordt tot verdergaande maatregelen. 

Horeca

Bars en restaurants in Andalusië mogen open blijven tot middernacht. Ondanks het opheffen van de avondklok, moet de horeca dan dicht. Ook geldt er nog steeds een maximum aantal personen per tafel: 8 als het om binnenruimtes gaat en 10 op het terras. Ook dit zal echter afhangen van het niveau van besmettingen en de ontwikkeling van de virusincidentie in elke gemeente. Als de virussituatie dat toelaat kan deze sluitingstijd in de volgende fases worden opgeschoven naar 1 uur ’s nachts.

Muziekbars en nachtclubs mogen open blijven tot 2 uur in de nacht. Voor deze ondernemingen gelden dezelfde restricties wat maximaal aantal personen aan een tafel betreft als voor andere horecagelegenheden. Dansen mag bovendien alleen in gemeentes met alertniveau 1 en alleen als het in de openlucht gebeurt en als mensen een mondkapje op hebben.  

Bij andere sociale samenkomsten of vieringen gelden dezelfde restricties als hierboven genoemd, plus in grote zalen geldt een maximum aantal personen van 300 in binnenruimtes en 500 in buitenruimtes. Ook dit hangt af van de actuele cijfers.

Mondkapjes

Mondkapjes blijven voorlopig verplicht in Andalusië in alle publieke ruimtes zowel binnen als buiten. 

Bioscopen, herdenkingsdiensten en andere evenementen

Bij alle gelegenheden waar meer mensen in een ruimte zitten dient er tussen alle personen 1 stoel vrijgelaten te worden, tenzij mensen bij elkaar wonen. Verder moet de sociale afstand van 1,5 meter in acht worden genomen. De capaciteitsbeperkingen worden overal gebaseerd op het alertniveau van de gemeente waar het evenement wordt gehouden. 

Stranden en zwembaden

Voor het strand of zwembad geldt geen tijdsbeperking. Mensen mogen daar zijn zolang ze willen. Net als vorige zomer komt er echter een plan om de veilige afstand tussen personen te kunnen garanderen. 

Fase 2 van 1 tot 21 juni

Er vanuit gaande dat alles goed gaat tijdens fase 1, gaat fase 2 van kracht op 1 juni. Waar fase 1 nog moet bijdragen aan het stabiliseren van de situatie, is fase 2 bedoeld om verder terug naar normaal te gaan.  

Fase 3 van 21 juni

Deze derde fase van de de-escalatieperiode in Andalusië leidt de regio in principe terug naar een ‘nieuw normaal’. De bedoeling is dat deze fase op 21 juni ingaat wanneer 70 procent van de bevolking in Andalusië minstens één dosis vaccin heeft ontvangen of 40 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd.  

Toch blijft alles vanzelfspreken afhangen van de virussituatie, dat er geen nieuwe golven optreden en dat de vaccinatiecampagne gaat zoals gepland.  

Toekomstige perimeter-sluitingen

Juanma Moreno heeft aangegeven dat justitie automatisch wordt verzocht de grenzen te sluiten van die gemeenten met meer dan 5.000 inwoners met een percentage hoger dan 1.000 gevallen per 1.000 inwoners. In deze gevallen worden ook alle niet-essentiële activiteiten gesloten.

Voor die plaatsen met een bevolking van minder dan 5.000 inwoners zal een meer specifieke evaluatie worden uitgevoerd, rekening houdend met andere parameters.

De geaccumuleerde incidentie (AI) van 500 wordt verwijderd als een waarde om perimeterafsluitingen vast te stellen. Deze worden nu alleen ingevoerd wanneer de AI 1.000 bereikt. .

Dit vind je misschien ook leuk