Malaga en Valencia boeken grootste herstel binnen Europese hotelsector

door admin
Malaga en Valencia boeken grootste herstel binnen Europese hotelsector

Dat blijkt uit gegevens van bemiddelingsplatform SiteMinder, waarbij wereldwijd 35 duizend hotels zijn aangesloten. Vanaf het einde van de staat van alarm op 9 mei nam het aantal boekingen in snel tempo toe. Op 1 mei was 57 procent van het oude niveau herwonnen (vergeleken met juni 2019), op 1 juni was dit percentage al opgelopen tot 87 procent. 

Liever strand dan stad

Volgens Siteminder is het herstel in Spanje niet overal gelijk. Zo kiezen toeristen dit jaar vaker voor de kustgebieden dan voor de drukte in de grote steden. Het populairst zijn hotels in de steden Malaga en Valencia, die respectievelijk 112 en 103 procent van het aantal boekingen uit juni 2019 registreerden. In Sevilla, Barcelona en Madrid daarentegen is het herstel nog niet volledig met respectievelijk 94, 80 en 71 procent van het aantal boekingen uit juni 2019. 

Op Europees niveau is in de afgelopen maand 67 procent van het aantal hotelboekingen hersteld vergeleken met het jaar voor de coronapandemie. Spanje loopt in dit Europese herstel voorop, want op nationaal niveau werd afgelopen maand 102 procent van het aantal hotelboekingen uit 2019 gedaan. Dat is aanzienlijk meer dan in landen als Ierland (92 procent herstel), Portugal (76 procent) of Engeland (72 procent). 

Huidige cijfers nog geen betrouwbare graadmeter

Ondanks de voorspoedige ontwikkeling binnen de Spaanse hotelsector zijn deskundigen het erover eens dat deze nog geen betrouwbare graadmeter is voor de economische situatie van de sector, zoals dat enkele jaren geleden wel het geval was. Dat komt omdat vrijwel alle hotelketens nu hun annuleringsbeleid hebben versoepeld. Al naar gelang het epidemiologische verloop passen zij hun annuleringsvoorwaarden aan om toeristen over de streep te halen toch hun reservering te maken. 

Ook moet niet over het hoofd worden gezien dat een aanzienlijk aantal hotels in Spanje gesloten is. In juni 2019 telde Spanje 17 duizend geopende hotels, afgelopen mei waren dat er volgen statistiekbureau INE nog maar 10.464. 

Dit vind je misschien ook leuk