Spaanse gemeente naast Gibralter wil onafhankelijkheid

door admin
Spaanse gemeente naast Gibralter wil onafhankelijkheid

La Línea, met 60.000 inwoners, ligt tussen de rots van Gibraltar en de rest van Spanje en is sociaal-economisch sterk afhankelijk van de Britse kolonie. De gemeente kampt met grote problemen door drugshandel en een werkloosheid van 40 procent.

Elke dag steken 11.000 inwoners de grens over om in Gibraltar te werken en zij betalen hun sociale premies in het buitenland. Door de Brexit verlieten veel bedrijven Gibraltar, maar in het Spaanse La Línea was het belastingbeleid niet aantrekkelijk genoeg om de bedrijven te behouden voor de regio.

Autonomie als verkiezingsonderwerp

Juan Franco, voorzitter van de lokale partij La Línea 100×100, miste specifieke hulp voor zijn gemeente in de plannen uit 2018 van de Spaanse regering voor de aanpak van de gevolgen van een dreigende Brexit zonder akkoord. Volgens Franco is een autonome status voor de gemeente noodzakelijk om bovengenoemde problemen te kunnen aanpakken. De gemeente is dan niet langer afhankelijk van het provinciebestuur in Cádiz of de regioregering in Sevilla.

Met autonomie als belangrijkste onderwerp voor de verkiezingen behaalde de partij in 2019 bij de gemeenteraadsverkiezingen een verpletterende overwinning.

De Madrileense hoogleraar rechten Antonio de Cabo onderzocht in opdracht van de gemeente of autonomie juridisch mogelijk is. Gezien de dreigende Brexit zonder akkoord was zijn conclusie positief, maar volgens het Brexitakkoord kan Gibraltar onderdeel worden van de Schengenzone, met een open grens tussen Gibraltar en La Línea. Die overeenkomst had afgelopen juni ondertekend moeten worden, maar dat is nog niet gebeurd.

Inwoners krijgen vraag via referendum

Begin juli heeft de gemeenteraad daarom de volgende stap gezet en ingestemd met een referendum. De vraag die de gemeente aan de bewoners wil voorleggen is: Wilt u dat La Línea de Concepción bij de regering en het Spaanse parlement het verzoek indient om Autonome Stad te worden?

Alle raadsleden van de lokale partij La Línea 100×100, met 21 van de 25 zetels, stemden voor. De drie raadsleden van de socialistische partij PSOE onthielden zich van stemmen en de conservatieve Partido Popular stemde tegen het referendum.

Wanneer de Spaanse regering instemt met het referendum, duurt het zes tot acht maanden voor de bewoners hun stem kunnen uitbrengen. Daarna is het aan het Spaanse parlement om te bepalen of La Línea de autonome status kan krijgen. Het voorstel maakt echter weinig kans aangezien de PSOE en PP in het Spaanse parlement de meerderheid hebben en ook daar het initiatief afwijzen.

Dit vind je misschien ook leuk