Stuwmeren provincie Malaga op minder dan helft van capaciteit

door admin
Stuwmeren provincie Malaga op minder dan helft van capaciteit

De schaarse lenteregens slaagden er niet in om de neerwaartse trend van de regenval in Malaga voor de zomer te corrigeren. Het vorige hydrologische jaar eindigde relatief goed, maar zonder reserves voor het volgende jaar in het geval dat te droog zou worden.

En dat scenario is uitgekomen. Momenteel bevatten de stuwmeren en andere reservoirs in de provincie 306 kubieke hectometers, wat overeenkomt met 49,68% van hun capaciteit. Tien jaar geleden, in deze laatste week van juli, bezaten ze 424 kubieke hectometer, dat is 68,86% van hun capaciteit. Bijna twintig punten meer dan deze zomer.

“Deze situatie is normaal in de zomer met een mediterraan klimaat. Het weerspiegelt de dynamiek van klimaatverandering waarvan we wereldwijd getuige zijn, én twee lokale factoren, zoals een toegenomen waterverbruik als gevolg van bevolkingsgroei en irrigatie”, legt José Damián Sinoga uit. Hij is hoogleraar Fysische Geografie aan de Universiteit van Malaga.

“Het is duidelijk dat er thermische anomalieën* plaatsvinden. In feite zijn er continu hittegolven en in Malaga is dit jaar de terral (warme aflandige wind) al drie keer verschenen. Daarnaast doet zich in de zomer ook het fenomeen verdamping voor. Het probleem wordt serieus, wanneer we zonder regen in september en oktober aankomen”, waarschuwt Sinoga.

Het stuwmeer met de beste cijfers is La Concepción met 74,19% van de 62 kubieke hectometer aan capaciteit; Guadalhorce volgt met 59,09%; Guadalhorce – Guadalteba met 54,12%; Limonero en Casasola met 54,5%.

“Deze reservoirs -behalve Guadalhorce Guadalteba- hebben een grote vraag naar water omdat ze de Costa del Sol bevoorraden. Ze raken snel vol, maar worden ook snel geleegd omdat ze een variërende populatie hebben die in het hoogseizoen met vier kan vermenigvuldigen”, zegt de UMA-hoogleraar in de krant Malaga Hoy. Hij benadrukt de waterrisico’s die door het toerisme worden veroorzaakt.

Uitzonderlijke droogte Axarquía

“Aan de kust van Axarquía is irrigatie de oorzaak van het hoge watverbruik. Het is onnodig dit te demoniseren. Wel om duidelijk te maken dat we water als hulpbron moeten optimaliseren. We mogen geen water verspillen”, zegt Sinoga.

Het reservoir van La Viñuela in de streek La Axarquía staat er het slechtst voor met 46 van de 165 kubieke hectometers aan capaciteit. Dit vertegenwoordigt 27,88% van het totale volume. In dezelfde week vorig jaar was dat 35,76%; en tien jaar geleden 59,33%. Daarom gaat het hier om een situatie van “uitzonderlijke droogte”.

De raad van bestuur van de Junta de Andalucía keurde medio juni het decreet goed dat hydrologische droogte-indicatoren en uitzonderlijke maatregelen voor het waterbeheer in de stroomgebiedsdistricten van de regio regelt. Naast Malaga, treft het ook Huelva (Corumbel Bajo Reservoir) en Barbate (Barbate- en Celemín-reservoirs).

Geplande maatregelen voor het Axarquía-tekort

Om het watertekort in het Viñuela-systeem te verminderen, heeft de raad plannen gemaakt die de overdrachtscapaciteit tussen het Guadalhorce-Limonero- en Axarquía-systeem moeten verbeteren.

Droogte Andalusië

Ten opzichte van andere provincies in Andalusië staat Malaga er nog relatief goed voor. De watervoorraden zijn het laagst in Almeria met 12,5% van de capaciteit; Córdoba met 26%; Jaén 31%; Cádiz 37,5%; Granada 43,6%; Sevilla 52,8% en Huelva met 58,22%. Kijk voor meer infiormatie op embalses.net.

*Een anomalie is een feit, of verschijnsel dat binnen een bepaald model of paradigma niet verklaard kan worden. Die anomalie is als een vreemde eend in de bijt die de hele bestaande theorie op zijn kop zet

Dit vind je misschien ook leuk