18 duizend woningen in Marbella zijn nog steeds niet legaal

door admin
18 duizend woningen in Marbella zijn nog steeds niet legaal

Eind jaren negentig was Marbella een soort Wild Westen. De toenmalige burgemeester Jesus Gil – op het pluche van 1991 tot 2002 moedigde – met voornamelijk hebzucht als motief – de bouw aan van duizenden woningen. Woontorens en andere residentiële appartementencomplexen rezen als paddenstoelen uit de grond. Grond die volgens de bestemmingsplannen van destijds was bestemd voor scholen, gezondheidscentra, parken en in een specifiek geval voor een busstation. 

Onwettig bestemmingsplan

Deze ongebreidelde bouw was gebaseerd op een bestemmingsplan (PGOU) waarvan de inhoud in 1998 werd goedgekeurd tijdens een nachtelijke gemeenteraadsvergadering. Jaren later wezen rechtbanken de inhoud ervan grondig af. Toch staan, op een paar na, de meeste van die als illegaal bestempelde woningen en gebouwen nog gewoon overeind.

Operatie Malaya

Gil, die in 2002 overleed, werd opgevolgd door Julian Muñoz, Marisol Yagüe en Tomás Riñones. Alledrie behielden ze eenzelfde niveau van bouwwoede en ontwikkeling tot ze in de gevangenis eindigden als gevolg van Operatie Malaya – een van de grootste corruptiezaken in de Spaanse geschiedenis. Het volledige gemeentebestuur werd ontslagen en vervangen.  

Het onderzoek in die zaak leidde de autoriteiten over een eindeloos spoor van corruptie naar honderden kleinere zaken, waarin korte metten werd gemaakt met illegale bouwvergunningen. Het ging om 18 duizend illegaal gebouwde huizen. Slechts een handvol is met de grond gelijk gemaakt. 

‘Beschamende situatie’

El País geeft het voorbeeld van de 87–jarige Carmen Suárez. Zij is een van de slachtoffers van de ongebreidelde speculatie in Marbella in de jaren negentig. Gil liet recht voor haar kleine huis met tuin en zeezicht een toren van 12 verdiepingen bouwen. De toren is lang geleden illegaal verklaard, maar Carmen blijft de gevolgen ondervinden. “We hebben alle rechtszaken gewonnen, maar het heeft geen zin”, zegt ze. Haar advocaat, Inmaculada Gálvez, vecht al 23 jaar aan haar zijde en zegt: “De situatie is beschamend en een bron van wanhoop. Uitzettingsbesluiten worden snel uitgevoerd, maar die waarbij een gebouw als dit moet worden afgebroken, worden vergeten”, zegt Gálvez, voor wie de strijd persoonlijk is geworden.

Gálvez ziet een duidelijk geval van “ongehoorzaamheid” van het stadsbestuur van Marbella, dat nu wordt geleid door Ángeles Muñoz van de PP. “Ze hebben nooit de wil gehad om het probleem op te lossen, niet zij en niet de regering van Andalusië, die de handhaving niet op zich neemt.”

Decreet tot legalisatie

Volgens de wet is een bestuurshandeling die voortvloeit uit een misdrijf nietig; dit was de basis voor het onrechtmatig verklaren van honderden huisvestingsvergunningen. De regionale regering, die in 2019 een decreet uitvaardigde dat zou kunnen leiden tot de legalisatie van meer dan 327.000 woningen in heel Andalusië, zegt dat ze “systematisch” van de stad Marbella heeft geëist dat zij instructies uitvoert in gerechtelijke uitspraken.

De gemeenteraad keurde bovendien in 2010 nieuwe stedenbouwkundige verordeningen goed waarmee de overgrote meerderheid van deze woningen gelegaliseerd zou worden. ‘Sloop met schadevergoeding’ door eigenaren en projectontwikkelaars werd in 2015 echter door de Hoge Raad verworpen. Het argument was dat een bestemmingsplan niet kan worden gebruikt om eerdere onrechtmatige handelingen rechtspositie te geven. Dat heeft ertoe geleid dat Marbella zich nog steeds laat leiden door een bestemmingsplan uit 1986. De onregelmatig verklaarde woningen blijven staan. 

Veroordeling betrokkenen 

Fernando Benitez is officier van Justitie is bij de provincie Malaga en maakt zich hard voor handhaving. Hij legt uit dat het in het geval van Marbella waarschijnlijk is dat er geen huizen zullen worden afgebroken, omdat de meeste ongunstige uitspraken van de rechtbank gaan over misdaden van gekozen functionarissen die opzettelijk onwettige beslissingen hebben genomen. Dit leidt doorgaans tot gevangenisstraffen, boetes en een verbod op openbare ambten voor de ambtenaren in kwestie, maar niet tot de sloop van de huizen die ze mochten optrekken. 

Sloop zou meer kwaad dan goed doen

Sloop van al die huizen zou volgens Benítez ook meer kwaad dan goed doen. Wel pleit hij ervoor dat de lokale overheid nadenkt over al die woonwijken, waar nu honderden mensen wonen. “Men zou zich moeten buigen over wat er vanuit het oogpunt van stadsplanning kan worden behouden, veranderd of afgebroken.”

Enrique Sánchez, hoofd van de juridische dienst van de stad gedurende acht jaar, denkt dat veel van deze gebouwen uiteindelijk zullen worden geassimileerd, ondanks dat ze buiten het kader van de ruimtelijke ordeningswetten blijven.  

Illegale woningen inpassen in nieuw stadsmodel

Ambtenaren van Marbella werken aan een oplossing. Binnen een nieuwe PGOU wordt gezocht naar manieren om de illegale huizen in te passen in het nieuwe stadsmodel. Men hoopt dat de eerste goedkeuring van het plan ergens dit jaar zal plaatsvinden onder de paraplu van een nieuwe regionale duurzaamheidswet genaamd LISTA. Volgens juridische experts zal het nieuwe plan grotendeels vooral voldoen aan de behoeften van de vastgoedmarkt.

Systeem gebaseerd op herbestemmen grond
 
Bronnen bij de milieugroep Ecologists in Action zeggen dat Marbella nooit is gestopt met bouwen ondanks het tekort aan openbare infrastructuur. Nieuwe wijken worden opgetrokken terwijl het wegennet precies hetzelfde blijft met alle gevolgen van dien. Het systeem blijft gebaseerd op het herbestemmen van grond waarop voorheen niet gebouwd mocht worden. “Ongebreidelde ontwikkeling is nog steeds aan de gang”, zei dezelfde bron. “We hebben niet geleerd om duurzaam te zijn, alleen om de regels te verdraaien om illegale dingen legaal te maken. In Marbella bestaat het woord sloop gewoon niet.”

Dit vind je misschien ook leuk