Milieuactivisten verzetten zich tegen macro-urbanisatie in Barbate

door admin
Milieuactivisten verzetten zich tegen macro-urbanisatie in Barbate

Dat is zelfs nog meer dan de 4,4 vierkante kilometer bebouwde grond van de provinciehoofdstad Cádiz. De 467 hectare grond die gebruikt zou worden maakt nu nog onderdeel uit van het omringende natuurgebied van de gemeente. Het plan is om onder de naam Següesal Golf Resort een golfbaan aan te leggen, 900 appartementen, 400 hotelkamers en nog eens 300 woningen te realiseren. 

Het project is niet alleen een grote uitdaging voor een gemeente met een werkloosheidspercentage van 30 procent, maar ook een doorn in het oog van milieuactivisten. Burgemeester Miguel Molina had op de weerstand van deze groeperingen niet gerekend. Want, vindt hij, met het project wordt niets illegaals gedaan. Juan Clavero van Ecologistas en Acción begrijpt daarentegen niet dat beschermde natuurgrond een dergelijke bestemming kan krijgen. 

Project van Strategisch Belang

Het plan is verre van nieuw. Al in 2011 verklaarde de toenmalige socialistische regering van Andalusië het project van groot toeristisch belang. Nu heeft het huidige deelbestuur de grootschalige urbanisatie tot Project van Strategisch Belang aangemerkt, en dat leidt opnieuw tot discussie. Een speciaal kantoor voor dit soort projecten is belast met het gestroomlijnd laten verlopen van de bureaucratische procedures. Naast Següesal Golf Resort zijn er nog bijna 20 andere strategisch belangrijke initiatieven, zoals de bouw van een ziekenhuis en diverse bedrijventerreinen en hotels. 

Het 18-holes golfterrein zal op 5 kilometer afstand landinwaarts van Barbate komen te liggen, grenzend aan Natuurpark de la Breña en Las Marismas. Burgemeester Molina hekelt het feit dat de milieuactivisten alleen praten over de omtrek van het project, terwijl volgens hem het daadwerkelijke oppervlak waarop gebouwd wordt niet groter is dan twee voetbalvelden. Per hectare worden 1,4 woningen gerealiseerd, en dat is volgens Molina geen dichtbebouwd stadsproject.

Clavero spreekt dit echter tegen en is van mening dat het hier vooral om veel grond gaat zodat het alleen maar lijkt alsof er niet veel gebouwd wordt. Ecologistas en Acción heeft inmiddels al 101 bezwaarschriften tegen de komst van de golfbaan ingediend. Daarin wordt onder andere aangedragen dat het terrein aan een natuurgebied grenst, dat het buiten de bebouwde kern van Barbate ligt en dat de te realiseren stedelijke uitbreiding groter is dan de huidige urbanisatie. 

Tegenstrijdige belangen

83 procent van de gemeentelijke grond van Barbate wordt beschermd vanwege de ecologische waarde. Tegelijkertijd is er al decennialang sprake van grote werkloosheid en armoede in Barbate. Molina wil de inkomsten aan gemeentebelasting investeren in de infrastructuur van Barbate en het dorp ‘up-to-date’ maken. Het project is een uitgelezen kans om met nieuw toerisme het welvaartsniveau naar een hoger plan te tillen. 

Clavero ontkent de huidige problemen die Molina beschrijft niet, maar hij ziet de oplossing ergens anders. Volgens hem staat het buiten kijf dat Barbate nieuwe hotels kan gebruiken, alleen moeten deze niet gebouwd worden in de natuur, maar binnen de bebouwde kom. Er zou bijvoorbeeld geïnvesteerd kunnen worden in toeristische zones rond de rivierbedding of de haven. Ook daarmee zou volgens de milieuactivist de nodige werkgelegenheid gerealiseerd worden. 

Dit vind je misschien ook leuk