‘De brand is buiten ons vermogen om te blussen’

door admin
'De brand is buiten ons vermogen om te blussen'

De brand die bezig is een verwoestend spoor te trekken in de Zuid-Spaanse Sierra Bermeja en woedt in de gemeenten Estepona, Genalguacil, Jubrique en Benahavis heeft volgens García al het hoogste niveau bereikt in de classificatie die door de openbare bosbrandenbestrijdingsdienst wordt gebruikt.

De plaatsvervangend directeur van Infoca beschreef de uitzonderlijke kenmerken van de brand op een zeer grafische manier: “We noemen dit soort branden hongerig omdat ze extreem vraatzuchtig zijn. Het is een hongerig monster en wat we van plan zijn te doen is het op te sluiten, het binnen een paar controlelijnen insluiten en het dan doden. Kortom, het leeft volop en de voorspellingen zijn slecht”.

De brand in de Sierra Bermeja is al geclassificerd als klasse E, het maximum dat Infoca uitgeeft. “Het is een zeer gecompliceerde brand, een van de meest gecompliceerde die we in lange tijd in Andalusië hebben gezien. We werken niet aan het volledig blussen ervan, maar aan het inperken ervan. Wat we nu kunnen doen, is het op zo een manier begeleiden dat het niet de gebieden binnenkomt van waaruit het vuur zich eenvoudig kan vermenigvuldigen”, aldus García over de strategie die wordt gehanteerd.

Inmiddels is Infoca overgegaan naar niveau 2, wat inhoudt dat de ingezette middelen om het vuur onder controle te krijgen regionaal worden gecoördineerd met de mogelijkheid om steun van landelijke apparaten zoals de Unidad Militar de Emergencias (UME) en die van andere autonome gemenschappen te vragen. 

Poniente wind die voortdurend van richting verandert

De westenwind was, samen met de lastige orografie van het brandende gebied, de belangrijkste factor die het vuur zo oncontroleerbaar maken.  “Het zijn grillige winden die het doven bemoeilijken. Daarnaast heeft de brand een topografisch gedrag, dus bij wind is er een grote kans op convectie (verticale beweging van de lucht). Gisteren konden we zien hoe een pyrocumulus werd gevormd. Een pyrocumulus, ook bekend als flammagenitus, is een dichte, vaak grijsachtig tot bruin gekleurde cumuliforme wolk die geassocieerd wordt met vuur of vulkaanuitbarstingen en mogelijk droge bliksem (bliksem zonder regen) kan produceren”, legde García uit.

Ook minister Carmen Crespo van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Duurzame Ontwikkeling, heeft benadrukt dat de Sierra Bermeja-brand, die verschillende gemeenten in Malaga treft, “complex” is, en daarom besloten is deze te verhogen tot niveau 2 van het Plan van Noodgevallen bij bosbranden in de autonome gemeenschap (Infoca-plan). De minister voegde eraan toe dat er momenteel vooral luchtmiddelen nodig zijn. 

Crespo voegde toe dat de plaats waar de brand is gemeld, samen met de omstandigheden, erop wijst dat de brand “opzettelijk” is geweest en daarom wordt onderzocht. “We hopen zo snel mogelijk over gegevens te beschikken”, zodat “het gewicht van de wet op deze mensen rust”.

De brand heeft geleid tot de evacuatie van 1004 mensen en heeft het leven geëist van een bosbrandweerman. Volgens schattingen is 3.500 hectare aan bosgebied verwoest.

De rookpluim van het vuur is zo lang dat deze is te zien op satellietbeelden, zie de foto op deze pagina.

Dit vind je misschien ook leuk