Zes dorpen in Serranía de Ronda geëvacueerd bij bosbrand Zuid-Spanje

door admin
Zes dorpen in Serranía de Ronda geëvacueerd bij bosbrand Zuid-Spanje

In de nacht van zaterdag op zondag kregen de inwoners van Jubrique en Genalguacil de opdracht zo snel mogelijk hun huizen te verlaten. Aan het begin van de avond kwamen daar de dorpjes Alpandeire, Júzcar (het voormalige smurfendorp), Pujerra en Faraján bij. De dorpjes liggen allemaal in het gebied dat wordt aangeduid met La Serranía de Ronda. Het is een bergachtig gebied tussen de beroemde kloof-stad Ronda en de kust. De bosbrandenbestrijdingsdienst, die zondagochtend versterking kreeg van het Spaanse leger, focust zich nu op het beschermen van de woningen. 

Terwijl experts in bosbrandenbestrijding op zaterdag dankzij gunstige weersomstandigheden nog de hoop hadden het vuur die dag onder controle te kunnen krijgen, werden ze verrast door een wel zeer ongunstige ontwikkeling. ‘Deze brand leidt een eigen leven’, zei Infoca daarover op zondag aan het begin van de middag. 

De verklaring hiervoor ligt in de convectiecapaciteit, om een ​​verticale beweging van de lucht te genereren, waardoor deze zijn eigen interne stromingen heeft die hem helpen zichzelf voort te stuwen en te verspreiden, ongeacht de wind die op dat moment in het gebied is. De interne dynamiek van deze bosbrand die wordt beschouwd als zesde generatie en categorie E, dat wil zeggen het maximale niveau van ernst uit het Infoca-plan. 

Sinds zaterdagavond is hierdoor een nieuwe brand ontstaan aan de andere kant van een gebied dat bij een eerdere bosbrand al in de as was gelegd. De optelsom van de twee branden heeft een vuurmonster gecreëerd dat onstuitbaar oprukt naar het noordwesten. 

De gehanteerde strategie is nu dat een peloton van het leger naar elk van de door vlammen belegerde dorpjes gaat om te voorkomen dat het vuur ook hier bezit van neemt.

Volgens officiële gegevens bereikt het verbrande gebied nu 7.500 hectare met een omtrek van 85 kilometer (zondagmorgen was dat nog 41). Het feit dat het vuur zich nu noordwestwaarts ontwikkeld betekent wel dat het front in het zuiden is gestabiliseerd. Daarom kunnen circa 1.000 inwoners van Estepona en Benahavis weer terugkeren naar hun huizen. 

Het front in het noorden bedreigt nu ook de dorpen Benalauría, Algatocín, Benarrabá en Benadalid. Tot nu toe (zondagavond) zijn hier nog geen mensen geëvacueerd.

Regen

Het Spaanse weerinstituut Aemet voorspelt voor de komende week regen in heel Spanje. De eerste buien in de provincie Málaga worden de tweede helft van maandag verwacht in de provincie Málaga. Het is nog de vraag of die ook het geteisterde gebied zullen bereiken. Voor dinsdag is de kans wel erg groot dat de regen de brandweerlieden helpt bij hun zware taak.

Beschermde soorten bedreigd

Het verzwelgende vuur bedreigt niet alleen mensen en woningen maar ook de rijke biodiversiteit in het gebied. In de Sierra Bermeja en Valle del Genal (de laatste is onderdeel van de Serranía de Ronda) leven 14 soorten ongewervelde dieren – waarvan velen beschermd en met uitsterven bedreigd – die nergens anders ter wereld te zien zijn. Ondanks de afwezigheid van een officiële en complete tellingen leven er volgens biologen en liefhebbers die actief zijn in het gebied drie koppels van de steenarend, 20 oehoes en circa 300 Iberische steenbokken, reeën en wilde bergkatten. Daarnaast zijn er nog bijzondere vissen en reptielen. Onder de reptielen zijn hier de kameleons bijzonder. Dan zijn er nog neusadders en hoefijzerslangen en vele soorten hagedissen.

Om zowel vee als wilde dieren te helpen hebben zich 25 dieren en veeartsen van het beroepscollege gemeld om op vrijwillige basis dieren te helpen waar mogelijk. Voor hulp in verband met dieren kan nu +34 630 809 923 worden gebeld en vanaf maandag +34 952 391 790.

De afbeelding op deze pagina is verkregen van European Forest Fire Information System van de EU en toont het gebied dat is verbrand en waar het vuur actief is van 23.05 uur op 12 september 2021) 

Dit vind je misschien ook leuk