Grootste bosbrand in de regio van afgelopen 30 jaar eindelijk onder controle

door admin
Grootste bosbrand in de regio van afgelopen 30 jaar eindelijk onder controle

Dinsdagochtend meldde president Juanma Moreno van Andalusië officieel dat de brand onder controle is. Het vuur is nog niet gedoofd, maar breidt zich niet meer uit. ‘Het alarmniveau 0 wordt geactiveerd. Nu wacht een complexe fase tot de brand volledig is gedoofd’. In de loop van dinsdag volgen volgens Aemet meer regenbuien in het gebied, met hoeveelheden tot 10 liter per vierkante meter. Die zullen zeker helpen om de nog brandende en smeulende stukken te doven. 

Nadat maandagavond de inwoners van Jubrique, Juzcar, Farraján, Alpandeire en Pujerra weer naar hun huizen terugkonden, geldt dinsdagochtend hetzelfde voor inwoners van Genalguacil. 

Ook de wegen MA-8303 en MA-8304 die de kust bij Estepona met deze plaatsen in het binnenland verbindt zijn weer geopend, zo heeft een woordvoerder van de alarmdienst 112 gemeld. Het Spaanse leger dat sinds maandagochtend versterking bood aan brandweerploegen uit Andalusië en enkele andere Spanse regio’s heeft zijn werkzaamheden gestaakt. 

De trieste balans is dat er bijna 10.000 hectare natuur zijn verwoest in een gebied dat een omtrek heeft van 83 kilometer. Hiermee gaat het om de ernstige bosbrand in de afgelopen 30 jaar in de provincie. Deze brand was zelfs ernstiger dan die veel bewoners van de Costa del Sol nog vers in het geheugen hebben en die in september 2012 ontstond bij Barranco Blanco in Mijas en een strook land achter de Costa del Sol tot aan Marbella in de as legde. Hier raakte een gebied van 8.225 hectare zwartgeblakerd. 

Dat deze brand is aangestoken is vrijwel zeker. De brandweer heeft dat afgeleid uit het feit dat er op twee plekken waar de brand is ontstaan twee bergjes met afval zijn aangetroffen met daarop een ananas. Die zouden zijn aangestoken met een aansteker. De Andalusische president bevestigde dat zaterdag en sprak rechtstreeks tot de veroorzaker van de ramp voor het gebied en zijn inwoners: ‘Dat ze weten dat we ze zullen oppakken. Dat kan een maand duren, twee maanden of een jaar, maar we zullen ze vinden. Als ze naar me luisteren, dat ze vannacht niet goed slapen, morgennacht ook niet en ook de komende zes maanden niet, want we zullen op ze jagen en ze zullen voor het gerecht worden gebracht’.

Dit vind je misschien ook leuk