Andalusië op zijn best tijdens deze afwisselende rondreis

door admin
Andalusië op zijn best tijdens deze afwisselende rondreis

Andalusië is altijd anders en je raakt er nooit uitgekeken. Daarom is het zonde om in die regio slechts één plek te bezoeken. Want ben je in de bergen, dan mis je de woestijn, sta je in een historisch stadscentrum, dan loop je weer dat prachtige uitgestrekte strand mis. De perfecte mix van cultuur, gastronomie, architectuur, natuur, geschiedenis, zon, zee en strand zorgt ervoor dat een rondreis door Andalusië nooit teleur zal stellen. In dit artikel geven we je vast wat inspiratie.

Startpunt Málaga

Je komt aan in Málaga en blijft een nachtje in deze sfeervolle stad waar het wemelt van de bars en restaurantjes om te genieten van het typische Zuid-Spaanse leven. De stad telt bovendien liefst ruim 30 interessante musea, waaronder het Picasso Museum en Centre Pompidou Málaga en een fraaie botanische tuin voor een schaduwrijke middag als het elders te warm is.

Antequera

Vanuit Málaga reis je in een uur naar Antequera. Daar bezoek je het surrealistische landschap met stenen beelden van El Torcal en struint door de prachtige straatjes langs een van de vele kerken die dit stadje dat het middelpunt van Andalusië vormt rijk is. In de buurt kun je wolven oberveren in Parque Lobo of flamingo’s bewonderen in de lagune Fuente de Piedra.

Granada

Opnieuw een uur rijden later en je staat bij de ingang van het beroemde Moorse gebouwencomplex het Alhambra in Granada. Reserveer tijdig kaarten, want het is er altijd druk. Wandel voor of na je bezoek door de schilderachtige wijk het Albaícin waar je op Arabische wijze thee kunt drinken en vanaf Plaza San Nicolás het mooiste zicht op het Alhambra hebt. Ben je in de Granada in de winter, kies dan voor een dagje skiën in de Sierra Nevada. Ski-oord Pradollano- Sol y Nieve ligt op twintig minuten rijden. In de zomer kun je hier in de omgeving prachtig wandelen en mountainbiken.

Gaudix

Na Granada reis je door naar het bizarre, lege en desolaat aandoende landschap rond Guadix. Daar kun je overnachten in een heuse grotwoning. In dit stadje zelf en Purullena koop je ook de typisch Andalusische keramiek die hier vandaan komt.

Sierra de Cazorla

Vanuit Guadix rijden we door naar Sierra de Cazorla, het grootste aaneengesloten bosgebied van Spanje. Je waant je er in Canada en wees niet verbaasd als je oog in oog komt te staan met wilde zwijnen, vossen en herten. Zomers is het er een waar paradijs voor outdoor-liefhebbers en in de winter geurt het er stemmig naar houtvuur en ligt er zelfs sneeuw op de hoogste toppen.

Córdoba

Een iets langere rit dit keer brengt je in de stad Córdoba waar je de Moskee-Kathedraal (beter bekend als de Mezquita) bezoekt, over de Romeinse brug wandelt en de fraaie met bloemen behangen patio’s bewondert. Even buiten Córdoba liggen de overblijfselen van wat ooit het Versailles van Moors Spanje was: Medina Azahara. Een ware duik in de bijzondere Andalusische geschiedenis.

Sierra Norte de Sevilla

Voordat we de stad Sevilla aandoen, bewonderen we eerst dit glooiende en weelderig begroeide berggebied ten noorden ervan. Fraaie haciënda’s verhullen een rijk verleden in een omgeving waar je helemaal tot rust komt. Een aanrader is een bezoek aan Cerro de Hierro, waar de Romeinen met hun mijnbouwactiviteiten een bijzonder landschap hebben nagelaten. Vergeet niet de leuke plaatsjes Constantina en Cazalla de la Sierra te bezoeken.

Sevilla

Tijdens je rondreis door Andalusië wil je natuurlijk ook Sevilla bezoeken. In deze stad staat de op een na grootste kathedraal ter wereld met de beroemde toren La Giralda, de paleizen van Real Alcázar en het labyrint van straatjes met de beste tapas bars in de oude wijk barrio de Santa Cruz. Voor de beste flamenco-shows steek je de rivier Guadalquivir over naar de buurt Triana.

Jerez de la Frontera

Je bent niet echt in Andalusië geweest als je geen sherry hebt geproefd in Jerez de la Frontera. Eeuwenoude bodega’s trakteren je hier op interessante rondleidingen en in het centrum eet je de lekkerste tapas. Natuurlijk vergezeld van een heerlijke vino fino die je kunt krijgen in alle gradaties van gortdroog tot mierzoet. Hou je van paarden, bezoek dan de show ‘Cómo bailan los caballos Andaluces?’ in de beroemde Koninklijke Andalusische School voor Ruiterkunst

Ronda

Via het prachtig gelegen Arcos de la Frontera rijd je door het groene natuurgebied Grazalema met de ‘pueblos blancos’ Zahara de la Sierra en Grazalema naar het bijzondere Ronda. Beroemd om zijn Tajo-kloof en de brug Puente Nuevo, die de twee gedeeltes van Ronda met elkaar verbindt en met een adembenemend uitzicht. Er liggen fraai bewaard gebleven Moorse baden en in het Mondragón paleis vind je het stadsmuseum. Verderop ligt het museum van de struikrovers: Museo de los Bandoleros en de stierenarena in Ronda is een van de oudste in Andalusië.

Eindpunt Málaga

Vanuit Ronda rijd je door een fraai landschap terug naar de Costa del Sol. Heb je nog tijd, bezoek dan het historische centrum van Marbella met het leuke Plaza de los Naranjos. Of geniet van een dagje strand. In een half uur sta je vanaf daar op het vliegveld van Málaga.

Fly drive

Voor een rondreis door Andalusië heb je natuurlijke een auto nodig. Omdat Spanje toch een flinke rit is vanuit Nederland en je tijdens je rondreis al behoorlijk wat kilometers maakt, raden wij je een fly drive Spanje aan. Je boekt je ticket en auto in één keer, dat is wel zo comfortabel. Aan het einde van je reis lever je de auto weer eenvoudig in, stapt op het vliegtuig en bent binnen een paar uur weer in Nederland.

Dit vind je misschien ook leuk