Sierra Bermeja na bosbrand tot rampgebied verklaard

door admin
Sierra Bermeja na bosbrand tot rampgebied verklaard

Het stempel ‘rampgebied’ wordt gegeven aan gebieden die ernstig zijn getroffen door een noodsituatie, zoals de recente bosbrand voor Sierra Bermeja is gebleken. Het gebied ligt achter de kust van Estepona aan het westen van de Costa del Sol. De verklaring tot rampgebied geeft de getroffenen de mogelijkheid aanspraak te maken op financiële hulp om zowel persoonlijke als materiële schade te verlichten. 

De door de ministerraad aangenomen resolutie heeft naast de branden in Andalusië betrekking op de recente branden in Graus (Huesca), La Orotava (Santa Cruz de Tenerife), Boca de Huérgamo en Serrilla (León), Merindad de Río Ubierna (Burgos), Ayoó de Vidriales (Zamora ), Cueva de Ágreda (Soria), Buñol (Valencia), Orihuela (Alicante), Cáceres en Ribas de Sil (Lugo).

Rampgebieden na overstromingen

Wat betreft overstromingen zijn de getroffen bevolkingsgroepen die in deze overeenkomst zijn opgenomen die van Benicàssim en Vinaròs (Castellón), Alcanar (Tarragona), Toledo, Mallorca en Menorca.

Schade is groot

In het geval van Sierra Bermeja heeft de president van de Junta de Andalucía, Juanma Moreno, afgelopen vrijdag om deze claim verzocht tijdens zijn bezoek aan het getroffen gebied. Volgens de eerste berichten heeft de brand bijna 10.000 hectare verwoest en in totaal 54 landbouw- en veehouderijen beschadigd (160 hectare, waarvan 90 procent kastanjebomen, een vitaal gewas in de Valle del Genal); en 110 kilometer rivierbedding.

Het gaat in alle gevallen om grootschalige noodsituaties die hebben geleid tot persoonlijke schade, schade aan infrastructuur en openbare goederen, evenals gewassen en boerderijen, industrieterreinen en andere productiefaciliteiten, schade die nog niet is vastgesteld en gekwantificeerd omdat de herstelfase, die direct na de interventie begon, nog niet is afgelopen.

Ondanks dat een definitieve schatting van de schade veroorzaakt door deze rampen nog ontbreekt, oordeelt de regering dat de tussenkomst van de staat gerechtvaardigd wordt door de omvang van de gevolgen van de rampen. Maatregelen zijn nodig om de levensomstandigheden van de bevolking te herstellen en het volledige herstel van essentiële openbare diensten te bereiken.

Oorzaak van brand Sierra Bermeja

Het onderzoek naar de oorzaken van de laatste brand wordt uitgevoerd door de Bosbranden Onderzoeks Brigade (BIFF) samen met de leden van Seprona (milieuafdeling van de Guardia Civil). Ondanks sterke aanwijzingen dat de brand werd aangestoken zijn voorlopig alle hypothesen nog open.

Er is één ding wel zeker: een natuurlijke oorzaak voor de brand kan worden uitgesloten. De brand werd veroorzaakt door de mens. Of dat door roekeloos gedrag, per ongeluk of opzettelijke is gebeurd, wordt nu onderzocht. 

Speculaties wezen in de afgelopen weken op drugshandel die ten grondslag zou liggen aan de brand. Er zijn gevallen geweest in het verleden dat bosbranden werden aangestoken om de aandacht van de politie en andere veiligheidsdiensten af te leiden. Anderen wezen op een mogelijk buurtconflict over kwesties als grenzen van boerderijen. 

Vastgesteld is ook dat de brand ontstond in twee gelijktijdige uitbraken in Genalguacil op 4 kilometer afstand van elkaar langs dezelfde weg, waar een of meer mensen bij betrokken kunnen zijn geweest. 

Met betrekking tot het profiel van de persoon of personen die de brand hebben aangestoken, verklaarde de voorzitter van de Junta, Juanma Moreno, dat het iemand “met opleiding” moet zijn geweest, maar volgens de plaatsvervangend provinciale coördinator van de Milieuagenten in Malaga, volstaat het om kennis te hebben van het leven op het platteland. ‘Mensen die in het binnenland wonen hebben hun hele leven met vuur te maken gehad. Ook al kunnen ze misschien niet lezen en schrijven, ze hebben wel een veldcultuur waar veel van te leren is’, aldus de milieuagent in La Opinión de Málaga.

Dit vind je misschien ook leuk