Grote uitbraak na kerstdiner onder zorgpersoneel ziekenhuis Málaga

door admin
Grote uitbraak na kerstdiner onder zorgpersoneel ziekenhuis Málaga

De besmette mensen behoren volgens de regionale autoriteiten tot de Intensive Care (ICU) van het ziekenhuis. Het gaat voornamelijk om verplegend personeel. 

Inmiddels treft de uitbraak al 68 gezondheidswerkers van het ziekenhuis. De Junta de Andalucía doet nog onderzoek naar de oorsprong maar alles wijst erop dat de viering van een kerstmaaltijd vorige week woensdag en die van een paar dagen ervoor de boosdoeners zijn. 

De kerstlunch op 1 december werd door 173 mensen bijgewoond en was georganiseerd door UCI-professionals. Alle genodigden ondergingen vooraf een antigeentest en hadden de derde dosis van het vaccin al gekregen. Volgens bronnen bij de gezondheidsautoriteiten van de regio hebben alle besmette personen die niet asymptomatisch zijn slechts milde symptomen

Als gevolg van deze uitbraak beveelt de gezondheidsdelegatie van Malaga ziekenhuizen aan om geen kerstlunches en -diners te houden om nieuwe gevallen te voorkomen in een tijd van toenemende besmettingen en ziekenhuisopnames. 

De uitbraak heeft de activiteiten op de ICU van het regionale ziekenhuis Carlos Haya noodgedwongen teruggebracht op een laag niveau. Volgens het centrum was het echter niet nodig om personeel van andere afdelingen te mobiliseren om het besmette en in quarantaine zittende personeel te vervangen.

Naast de 68 positief geteste personen zijn er nog tientallen personen en hun nauwe contacten die wachten op hun PCR-tests. Onder het verplegend personeel zijn de meeste gevallen van het coronavirus vastgesteld, hoewel er ook getroffen artsen zijn. De bronnen melden wel dat er tot nu toe ‘geen ernstige gevallen zijn’.  

Volgens de gezondheidsautoriteiten bestaat de kans dat sommige antigeentesten vals-negatief waren. Ook kan er sprake zijn van een ander besmettingspunt: Na de afname van een staatsexamen onder ziekenhuismedewerkers, zouden ook velen van hen samen zijn gaan eten.

Kerstbijeenkomsten

De gezondheidsdelegatie van de Andalusische regering heeft contact opgenomen met alle openbare en particuliere ziekenhuizen in Malaga en heeft geadviseerd geen kerstdiners te houden. Sterker nog, de meesten kondigen de annulering van kerstlunches of -diners aan, zoals gisteren ook besloten is door het Openbare Noodgevallen Bedrijf EPES, die de telefoondienst 061 voor ambulances beheert. “Helaas hebben we geen andere keuze dan voor onszelf te zorgen om zorg te kunnen blijven verlenen aan anderen”, klonk het in een bericht aan de medewerkers. 

Stijgende trend incidentie in Malaga

De incidentie van het coronavirus handhaaft de stijgende trend in de provincie Malaga. De Andalusische regering heeft vrijdag 442 nieuwe positieve gevallen gemeld, een cijfer dat sinds eind vorige zomer niet was bereikt. De ziekenhuisdruk is laag: er liggen in de hele provincie 90 mensen met covid in het ziekenhuis. Hiervan liggen 24 personen op de IC. 

Dit vind je misschien ook leuk