Gratis busdiensten in gemeenten aan Costa del Sol voor inwoners

door admin
Gratis busdiensten in gemeenten aan Costa del Sol voor inwoners

Marbella, Fuengirola en Benalmádena hebben al een duurzaam mobiliteitsproject lopen, terwijl anderen, zoals Torremolinos en Mijas, het initiatief nog moeten implementeren. 

Een van de eerste steden die deze maatregel voorstelde, was Marbella. Sinds mei 2019 kunnen inwoners hier gratis met de stadsbus. Ze hebben daarvoor een gemeentelijke mobiliteitskaart nodig die de gemeente kosteloos uitgeeft.

Inmiddels zijn er 69.765 actieve kaarten in Marbella. 15 procent hiervan betreft gouden kaarten voor 65-plussers. 

Fuengirola

Het initiatief wordt ook in Fuengirola ingevoerd. De gemeenteraad keurde het afgelopen november goed. Ana Mula, de burgemeester van de stad, beloofde dat de nieuwe dienst dit jaar volledig functioneel zou zijn en dat het de “duurzame mobiliteit” van de inwoners van Fuengirola zou bevorderen.

“We willen het gebruik van stadsvervoer bevorderen, de frequentie verbeteren, wachttijden verminderen, nieuwe routes opnemen om de bestaande lijnen te optimaliseren en bussen met een laag verbruik inzetten”, legt de burgemeester uit.

Benalmádena

De derde kustgemeente die van deze maatregel gebruik zal maken, is Benalmádena. Deze gemeente biedt al gratis buskaartjes aan voor studenten en gepensioneerden. In de eerste maanden van 2022 zal het openbaar vervoer gratis zal zijn voor alle inwoners. “We werken aan verschillende actielijnen zodat onze stad voldoet aan alle Europese duurzaamheidsnormen”, zei de burgemeester, Víctor Navas.

Torremolinos en Mijas

In Torremolinos en Mijas is het openbaar vervoer in de stad niet gratis voor bewoners, maar Mijas biedt al enkele jaren een gratis pendeldienst naar toeristische trekpleisters.

Axarquía

In de Axarquía zijn Rincón de la Victoria en Torrox de enige gemeenten die maatregelen hebben genomen om gratis openbaar vervoer te bevorderen. Afgelopen mei werd in die steden gratis vervoer goedgekeurd voor 65-plussers en passagiers tot 18 jaar, studenten en mensen die voor 33 procent gehandicapt zijn. De maatregel is helaas alleen nog niet van kracht.

Rincón de la Victoria

Rincón de la Victoria-raadslid voor Mobiliteit en Transport, Antonio Fernández, zei: “Het gemeentehuis is momenteel bezig met het regelen van de nodige infrastructuur om deze dienst te implementeren.”

Dit vind je misschien ook leuk