Ryanair krijgt boete voor rekenen van kosten voor handbagage in cabine

door admin
Ryanair krijgt boete voor rekenen van kosten voor handbagage in cabine

De Balearen hebben Ryanair nu een boete opgelegd van 24.000 euro voor het in rekening brengen van een toeslag aan haar klanten om handbagage mee te nemen in de cabine van het vliegtuig.

Inbreuk op de consumentenrechten

Volgens El Mundo beschouwt het directoraat-generaal Consumentenzaken van de Balearen deze praktijk van de Ierse low-cost luchtvaartmaatschappij als een ‘ernstige inbreuk op de consumentenrechten’. Het directoraat is van oordeel dat de opname van een clausule die het innen van een toeslag mogelijk maakt voor het meenemen van handbagage in de vliegtuigcabine als misbruik moet worden gemeld.

Handbagage in cabine 

Zoals opgemerkt door consumentenorganisatie FACUA heeft Ryanair in 2018 haar beleid inzake handbagage, tot dan toe gratis, gewijzigd. De enige passagiers die vanaf dat moment zijn vrijgesteld van betaling, zijn degenen die hun tickets hebben gekocht met het tarief voor instappen met prioriteit. Hierdoor kunnen ze, tegen een meerprijs, twee stuks bagage aan boord van het vliegtuig in de cabine vervoeren. De rest van de passagiers betaalt voor alle bagage die aan boord gaat en die groter is dan 25x20x40 centimeter.

Handbagage als ‘onmisbaar onderdeel van het luchtvervoer’

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde zelf in een uitspraak uit 2014 — Zaak C-487/12 — dat “niet-ingecheckte bagage of handbagage” wordt beschouwd als een “onmisbaar onderdeel van het luchtvervoer”. Hieruit volgt dat de luchtvaartmaatschappij “verplicht is het zonder enige vorm van toeslag of extra kosten te transporteren”.

Alleen uitzonderingen om veiligheidsredenen

Bovendien stelt de Spaanse Luchtvaartwet in artikel 97 dat “de vervoerder verplicht zal zijn om als handbagage, de voorwerpen en pakketten die de reiziger bij zich heeft gratis in de cabinete vervoeren”. De wet beschouwt alleen als uitzonderingen “veiligheidsredenen, gekoppeld aan het gewicht of de grootte van het object in relatie tot de kenmerken van het vliegtuig”

FACUA diende in november 2019 een klacht in bij de ministeries van Consumptie van alle autonome gemeenschappen in Spanje. 

Dit vind je misschien ook leuk