Hotels Málaga eisen maatregelen ter voorkoming van watertekorten

door admin
Hotels Málaga eisen maatregelen ter voorkoming van watertekorten

De Vereniging van Hotelondernemers van de Costa del Sol (Aehcos) waarschuwt dat overheden dringend de bestaande hulpbronnen moeten optimaliseren en de prestaties van zuiverings-, ontziltings- en leveringsfaciliteiten verbeteren om de watervoorziening in de nabije toekomst te garanderen. 

“We riskeren onze toekomst. Als we niet dringend en resoluut optreden, kan dit de hele toeristische sector van de Costa del Sol en de provincie in gevaar brengen”, waarschuwt de president van Aehcos, José Luque. Hij wijst erop dat zowel de centrale regering als de Junta de Andalucía werken hebben gepland waarvan de voltooiing nu urgenter is dan ooit.

Precaire situatie van reservoirs in de provincie

Luque benadrukt de precaire situatie van de reservoirs in de provincie. Die bevinden zich nu op 32,3% van hun capaciteit na een winter met nauwelijks regen. Hieronder zorgwekkende gevallen zoals het Viñuela stuwmeer dat slechts op 14,9% van zijn capaciteit gevuld is. De capaciteit van het Concepción reservoir lijkt met 39,5% beter, maar voorziet een groot deel van de bevolking. 

De bevolking van Malaga verdubbelt in het hoogseizoen en verdrievoudigt zelfs aan de westkust, waar momenteel zo’n 560.000 mensen wonen. In de zomer breidt dat uit naar zeker 1,5 miljoen.

Verouderde infrastructuur

Vicevoorzitter Javier Hernández wijst op de verouderde infrastructuur aan de Costa del Sol, na tientallen jaren van voortdurende storingen, ondanks het feit dat de bevolking aan de westkust in de loop van deze eeuw vervijfvoudigd is.

De hotelvereniging ziet de renovatie van de grote waterleiding die de hele kuststrook tussen Manilva en Torremolinos van water voorziet als hoge prioriteit. Het gaat om een buis van honderd kilometer lang waar zeker 50 storingen per jaar optreden.

“We hebben een stuwmeer zoals dat van La Concepción, met weinig capaciteit. Bovendien is men hier gedwongen om de sluizen te openen zodra er veel regen valt. Daarbij hebben we een ontziltingsinstallatie die  niet meer voldoet en overgeëxploiteerde watervoerende lagen. Hierdoor is de provincie genoodzaakt is water uit de Campo de Gibraltar te ontvangen om aanvoer in de zomer te garanderen”, aldus omschrijft Aehcos de onhoudbare situatie. 

Bekijk ook: Huidige regens geen garantie voor toekomstige watervoorziening in Spanje

Dit vind je misschien ook leuk