Oorlog in Oekraïne bedreigt voortbestaan Museo Ruso in Malaga

door admin
Oorlog in Oekraïne bedreigt voortbestaan Museo Ruso in Malaga

De gemeente betaalt jaarlijks 400 duizend euro aan het Russisch museum voor de organisatie van tentoonstellingen in de dependance in Malaga. Losada wil per direct deze betaling aan Rusland stoppen met geld dat afkomstig is uit de Spaanse staatskas. Daarmee zouden toekomstige tentoonstellingen in het museum zijn afgeblazen. 

Medaille van Poesjkin

De PSOE heeft zich afgelopen woensdag eveneens met de kwestie bemoeid. De partij wil net als Losada dat De la Torre de betalingen onmiddellijk stopzet en de Medaille van Poesjkin teruggeeft die hij in 2018 van president Poetin kreeg. Ook regiopresident Juan Manuel Moreno van Andalusië heeft de burgemeester gevraagd nog eens goed na denken of hij de medaille wel wil houden. De Medaille van Poesjkin wordt sinds 1999 door Rusland uitgereikt voor verdiensten in de kunst, wetenschap en onderwijs en is vernoemd naar de Russische schrijver Aleksandr Poesjkin.

Onderscheid maken tussen cultuur en machthebbers

Ondanks de kritiek wil De la Torre de komende exposities in het Russisch museum laten doorgaan, omdat zijn stad anders groot cultureel verlies zal lijden. Cultuur is volgens de burgemeester “het beste tegengif tegen barbaarsheid”. Hij is van mening dat er onderscheid moet bestaan tussen enerzijds het Russische volk en de kunst en anderzijds de Russische machthebbers. De voorzetting van de samenwerking kan volgens De la Torre bestaan naast de huidige opgelegde economische sancties. De samenwerkingen in de culturele sector zouden zelfs kunnen bijdragen aan een voorspoedig vredesherstel. 

De beslissing om de samenwerking al dan niet voort te zetten zal snel vallen. Momenteel staan er 4 tentoonstellingen op het programma, waaronder ironisch genoeg een met de titel “Oorlog en vrede in de Russische kunst”. De huidige tentoonstellingen lopen nog tot 24 april, voor de tentoonstellingen daarna moet de gemeente Malaga weer 400 duizend euro aan Rusland overmaken. Burgemeester De la Torre vertrouwt erop dat op dat moment de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voorbij is. 

Een andere mogelijkheid is dat de samenwerking met het Russisch Staatsmuseum sowieso wordt beëindigd door de sancties die de Europese landen aan Rusland hebben opgelegd. Een eventuele nieuwe betaling zal hoe dan ook problematisch zijn nu Rusland is afgesloten van het internationale Swift-betalingssysteem. 

Cultuurstad Malaga

De gemeente Malaga ging in maart 2015 de samenwerking aan met het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg. Dat was vrijwel gelijk met de opening van de dependance van het Franse Centre Pompidou. Aanvankelijk werd een akkoord getekend voor de duur van 10 jaar, maar in 2021 werd een clausule opgenomen voor verlening tot 2035. Voordat in 2020 de pandemie begon, telde het museum jaarlijks meer dan 80 duizend bezoekers. Een hoogtepunt was het jaar 2016, toen bezochten liefst 116.897 bezoekers het Russisch museum in Malaga. 

Hermitage Amsterdam gesloten

De Hermitage in Amsterdam heeft inmiddels de banden met het staatsmuseum in Sint-Petersburg verbroken. Het museum liet weten zich lang afzijdig te hebben gehouden van de politieke ontwikkelingen in Rusland, maar dat de recente aanval van het land op Oekraïne deze afzijdigheid niet langer houdbaar maakt. 

Dit vind je misschien ook leuk