Wat doet een agent uit het rechtse bolwerk Guardia Civil bij het linkse Podemos?

door admin
Wat doet een agent uit het rechtse bolwerk Guardia Civil bij het linkse Podemos?

Het rechtse imago van de Guardia Civil stamt nog uit de Franco-tijd toen de Guardia Civil het beleid van de Generaal en dictator uitvoerden in de Burgeroorlog (1936-1939) en de periode erna tegen de Republikeinen.

Dit najaar zijn er weer verkiezingen in Andalusië. Alle partijen met aanwezigheid in het parlement, behalve VOX, hebben hun kandidaten al bepaald. 

Regionaal afgevaardigde

Het profiel van de partij Unidas Podemos is op zijn minst ongewoon te noemen. Guardia Civil-agent Jan Antonio Delgado Ramos stelt zich verkiesbaar als de regionale afgevaardigde voor de provincie Cádiz. Delgado omschrijft zichzelf als ‘een Guardia Civil, Andalusiër en links’, schrijft de krant El Español.

Publicatie video 

Het rumoer over de positie op de lijst van de burgerwacht begon een aantal dagen geleden, toen Podemos en Delgado zelf een video publiceerde via de sociale netwerken over Delgado. Hierin presenteerde de agent zich met nadruk als links-georiënteerde Guardia Civil-agent.

“Hier ben ik”

“Een guardia civil bij links? Ja, dat ben ik, hier ben ik. De eerste Guardia Civil die op democratische wijze het parlement zal betreden en bovendien uitkomend voor een linkse partij. Als ik me had gepresenteerd voor de PP of voor extreem rechts was er nu geen debat geweest nietwaar?” aldus Delgado in de video. 

Nederige afkomst

De beelden in de video spreken al voor zich, naast het feit dat Delgado zijn ‘nederige afkomst’ benadrukt als zoon van een bouwvakker en een huisvrouw. Geboren in een wijk in San Fernando , een streek zo vaak vergeten en genegeerd in dit parlement”, vervolgt de agent verwijzend naar het Spaanse parlement. 

Ervaring

Delgado is 51 jaar en heeft 30 jaar ervaring binnen het corps. Enkele jaren was hij al nationale woordvoerder van de vakbond voor Guardia Civil-agenten. Via die werkzaamheden ontmoette hij Pablo Iglesias, toenmalig partijleider van Podemos. Het klikte tussen de twee en Iglesias bood Delgado aan deel uit te maken van de partij voor Cádiz. 

In 2015 begon hij als afgevaardigde. Bij de verkiezingen van 2019 kreeg hij geen zetel, maar betrad de Tweede Kamer om Noelia Vera te vervangen. Zij verliet de politiek om persoonlijke redenen. 

Podemos heeft het gemunt op Andalusië

Delgado is nu druk met het samenstellen van zijn team om zijn kandidaatstelling en verkiezing vorm te geven. Zijn partij heeft het namelijk gemunt op Andalusië. Hier is sinds begin 2019 de Partido Popular (PP) gesteund door Vox aan de macht. Daarvoor was het de PSOE die de regio sinds 1978 onafgebroken regeerde en daar willen Delgado en de andere leden van zijn partij nu verandering in brengen. 

Dit vind je misschien ook leuk