Weercode oranje in Málaga voor meteotsunami’s

door admin
Weercode oranje in Málaga voor meteotsunami's

Het Spaanse weerinstituut Aemet waarschuwt met code oranje vanaf middernacht van zaterdag op zondag voor hevige kustfenomenen, waaronder ‘meteotsunami’s’. De wind komt uit het oosten en noordoosten met kracht 8 tot 9. Samen met een plotselinge verandering in de luchtdruk en temperatuur kan dit golven tot wel 10 meter hoog veroorzaken, schrijft de krant Málaga Hoy.

Weerwaarschuwing tot maandagnacht

De oranje weerwaarschuwing blijft tot middernacht van maandag op dinsdag van kracht in de gebieden Costa del Sol, Guadalhorce en Axarquía. In de eerste twee ligt de kans op neerslag tussen 40 en 70%. 

Net als op zaterdag, zullen de temperaturen overdag op zondag aangenaam zijn tot een graad of 19. Het weerinstituut waarschuwt dat tegen het einde van het weekend de weeromslag te verwachten is. Die is het gevolg van een massa poollucht uit het noorden die wordt aangeduid als de ‘storm Ciril‘.

Die poollucht zorgt ervoor dat de maximumtemeratuur op 16 graden ligt en de minimumtemeratuur rond de 10 graden schommelt. 

Komt de Calima terug?

De krant Málaga Hoy schrijft dat na de effecten van de massa met stof uit de woestijn gedurende de eerste helft van de afgelopen week, meteorologen niet verwachten dat het fenomeen opnieuw terugkeert met de nieuwe regenbuien. Dus geen modderregen meer. 

Natste maand maart ooit

Maart was de natste maand van het hydrologisch jaar. Tot dinsdag werden 208 liter neerslag per vierkante meter geregistreerd. Het gemiddelde van de maand lag op 52 m2. Daarmee regende het vier keer meer dan in een normale maand maart. 

In het hele hydrologische jaar (van oktober tot oktober) viel volgens Aemet 60% van de neerslag die normaal te verwachten is. Dus in die zin ontbreekt nog steeds 40% van de neerslag om tot een gemiddeld niveau van neerslag te komen terwijl de maanden waarin het doorgaans het meeste regent al voorbij zijn. 

Stuwmeren Málaga

Niet iedereen was blij met de regen, maar deze is wel goed geweest voor de watervoorraden in de provincie. De waterreservoirs bevinden zich nu op 48% van hun capaciteit volgens het netwerk Hidrosur. In totaal is er 295,77 kubieke hectometer bijgekomen. Dat is 74 hm3 meer dan vorige week donderdag. Dat maakt dat de stuwmeren nu bijna even vol zijn als een jaar geleden, terwijl sommige bijna de 50% van hun capaciteit halen. 

Bekijk ook: Recente regens goed voor waterpeil in Spaanse stuwmeren

Wat is een meteotsunami?

Aemet waarschuwt in de kleur oranje volgens Europa Press ook voor ‘meteotsunami’s‘. Dat zijn destructieve zeegolven met dezelfde kenmerken als wanneer een echte tsunami zich vormt. Alleen ligt de oorsprong van een meteotsunami niet in aardbevingen of schuivende aardplaten, maar in weerfenomenen. 

Hoe ontstaat een meteotsunami?

Volgens Aemet vormt een meteotsunami zich wanneer er zich kleine, maar plotselingen veranderingen in de atmosferische druk voordoen, tussen 1 en 3 hPa. Die veranderingen dragen bij aan het passeren van fronten en de verandering van luchtmassa’s. In dit geval doet het zich voor wanneer een massa koude lucht inbreekt op het schiereiland. Meteotsunami’s worden ook veroorzaakt door rukwinden of zwaartekrachtgolven. Dat vertaalt zich in een stijgende deining op zee. 

Waarschuwing

Een oranje weercode betekent ‘belangrijk risico’. Al lijkt het nog zo spectaculair, waag je niet te dicht bij de kust, bijvoorbeeld om foto’s te nemen van metershoge golven. Het zal niet de eerste keer zijn dat belangstellenden door zo’n golf werden meegesleurd, met soms fatale gevolgen. 

Dit vind je misschien ook leuk