Costa del Sol wil de kustlijn tot rampgebied laten verklaren

door admin
Costa del Sol wil de kustlijn tot rampgebied laten verklaren

De schade als gevolg van de natuurlijke fenomenen treedt amper een week op voordat de provincie heel veel toeristen verwacht. De Goede Week, Semana Santa, vormt traditiegetrouw het startschot voor het zomerseizoen. Veel Spanjaarden uit andere gebieden trekken dan naar de zuidelijk gelegen stranden voor een Paasvakantie in de zon. 

‘Serieus bezorgd’

Francisco Salado, hoofd van Toerisme en Planning van de Costa del Sol zegt zich serieus zorgen te maken over de situatie, zo schrijft de krant SUR, die hier een fotogalerij heeft geplaatst voor een indruk van de schade. “De regering moet ophouden de andere kant op te kijken en onmiddellijk in actie komen. Er staat veel op het spel voor de Costa del Sol deze Semana Santa”, zei Salado. 

Gebrek aan mensen en middelen voor schadeherstel

Volgens de bestuurder is er een gebrek aan mensen en middelen om in zo’n korte tijd de stranden weer gereed en veilig te maken voor publiek. Bovendien is er veel materiële schade die nog gerepareerd moet worden. Denk hierbij aan stranddouches, bankjes, balustrades tussen stranden en de promenades, toegangstrappen, afscheidingshekken, chiringuitos…

Naast hoofd van Toerisme is Salado ook president van de Provincie Málaga. In die hoedanigheid sprak hij met verschillende burgemeesters van de getroffen plaatsen langs de kust. Die heeft hij laten weten dat de provincie bereid is om een samenwerkingspact te sluiten tussen de verschillende betrokken overheden om de planning, de financiering en de uitvoering van de herstelprojecten zo snel mogelijk vorm te geven. 

Stranden zijn belangrijkste kapitaal 

De stranden van de provincie zijn het belangrijkste kapitaal om toeristen aan te trekken. Daarom moeten die er zo snel mogelijk weer goed bij liggen. “Veel gemeenten hebben al projecten gepresenteerd om hun stranden te stabiliseren en beschermen tegen noodweer zoals dat van de afgelopen dagen. Ze zijn zelfs bereid aan die projecten mee te betalen. Wij als provincie willen hen daar ook bij helpen”, benadrukte Salado. 

Dringende maatregelen nodig 

De bevoegdheid voor dat soort werkzaamheden ligt echter onder de bij het Spaanse Algemeen Directoraat Kusten, dat onder de centrale overheid valt. Volgens Salado doet de regering te weinig, terwijl wel andere toeristische gebieden in Spanje aandacht krijgen met verbeterwerkzaamheden aan stranden die schade op de lange termijn moeten tegengaan. Hij zegt er op te staan de de maatregelen voor middellange en lange termijn om de stranden te stabiliseren “moeten linksom, of rechtsom worden geïmplanteerd”.

117.000 families en 14.000 bedrijven afhankelijk van toerisme

De voorzitter van het toerisme aan de Costa del Sol wees er verder op dat 117.000 families van de toeristische activiteit in de provincie moeten leven en dat 14.000 bedrijven van deze sector afhankelijk zijn. Ook benadrukte hij dat de vooruitzichten van het aantal vluchten en de hotel bezetting voor de komende Paasweek “zeer goed” zijn.

Na pandemie eindelijk herstel van sector mogelijk

Na twee moeilijke jaren door de pandemie en de beperkende maatregelen, zou het in Salado’s optiek oneerlijk zijn dat de inactiviteit van de regering in Madrid en het Directoraat Kusten het herstel van deze belangrijke sector in gevaar brengen.   

Dit vind je misschien ook leuk