Spanje opnieuw door EU op vingers getikt wegens gebrek aan waterzuivering

door admin
Spanje opnieuw door EU op vingers getikt wegens gebrek aan waterzuivering

Het is niet de eerste keer dat Málaga in dergelijke dossiers van de EC verschijnt. In juli 2018 kreeg de provincie nog een miljoenensanctie opgelegd wegens niet-naleving van de richtlijnen die bepaalden dat vóór 2001 alle steden met meer dan 15.000 inwoners een nulafvoer moesten garanderen. 

De nieuwe procedure is opgestart wegens de vertraging in het afronden van de zuivering in steden met meer dan 2.000 inwoners. Die had vanaf begin 2006 gereed moeten zijn. 

Boete rond vier lozingsgebieden

Het kostte de staatskas en de Andalusische regering bij de eerste overtreding van de provincie 12,3 miljoen euro aan boetes. Deze betrof vier lozingsgebieden in Coín, Nerja, Estepona – reeds gecorrigeerd – en Alhaurín el Grande.

Nog drie jaar met lozingen

In het tweede dossier horen ook Bajo Guadalhorce, waaronder Álora, Pizarra en Cártama bij 133 stedelijke agglomeraties (gemeenten of bevolkingscentra) uit het hele land. De eerste twee steden behandelen hun afvalwater al sinds mei 2019. Cártama viel daar vanwege het inwonertal toen nog buiten. Toch blijft het afval van die stad de rivier de Guadalhorce vertroebelen, samen met dat van Alhaurín el Grande. Pas wanneer de grootstedelijke zuiveringsinstallatie van Málaga-Norte gereed is, komt daar een einde aan. Het laatste nieuws hierover is dat dat dit in de tweede helft van 2025 zal zijn. Nog drie jaren met lozingen dus..

Andere plaatsen die hun zuivering niet op orde hebben

Naast Bajo Guadalhorce staan er volgens de krant SUR drie stedelijke gebieden van Sevilla en andere Andalusische steden zoals Úbeda, La Línea de la Concepción, Morón de la Frontera of Sanlúcar de Barameda op de lijst. Ook agglomeraties van hoofdsteden zoals León, San Sebastián, het zuiden van Madrid, Cáceres, Badajoz, Palencia, Salamanca, Segovia, Soria, Valladolid en Zamora worden genoemd.

16-jaar durende overtreding

Bovenstaande betekent dat de overtreding al 16 jaar duurt. De EC wil dat het Hof van Justitie van de Europese Unie hierover uitspraak doet. Bij een (voorzienbare) veroordeling kunnen de rechters de bijbehorende sanctie opleggen.

Geen overtuigend antwoord van Spanje

Naar aanleiding van de administratieve procedure die in december 2016 begon met een dagvaardingsbrief reageerde Spanje met een rapportage over de status van elk project. Dat antwoord vond de EC niet overtuigend.

EC verwacht dat Spanje niet aan verplichtingen zal voldoen

Daarop stuurde de Europese regering een met redenen omkleed advies waarin zij “de naleving bespoedigt”. In het advies werd bovendien opgemerkt dat “ondanks enige vooruitgang, Spanje naar verwachting niet in de nabije toekomst volledig aan zijn verplichtingen zal voldoen”. Daarom dreigde de EC de zaak “door te verwijzen” naar het Hof van Justitie. 

Bekijk ook: Spanje is EU-land dat vaakst Europese milieuregelgeving schendt

Rekening van 63 miljoen

En dat is ook gebeurd, zelfs door te erkennen dat er “vooruitgang” is geboekt, net als bij het vorige dossier dat eindigde in de eerder genoemde initiële boete van 12 miljoen plus nog eens 10,35 voor elk semester vertraging. Dat brengt de rekening vandaag op 63 brengt miljoen.

Bekijk ook: Grootste boete van EU ooit aan Spanje blijft groeien

Spanje moet investeren in aanleg nieuwe infrastructuur

Van dat bedrag zijn 12,3 miljoen te wijten aan inbreuken in Malaga. In deze nieuwe resolutie benadrukt Brussel het gebrek aan sanitaire voorzieningen in deze gebieden. Daarbij dringt het aan op “dubbele inspanningen” om voldoende behandeling te garanderen door te investeren in de aanleg van nieuwe infrastructuur en “in de verbetering van bestaande voorzieningen”.

Dit vind je misschien ook leuk