Andalusië beperkt aantal toeristische appartementen tot 2 per eigenaar

door admin
Andalusië beperkt aantal toeristische appartementen tot 2 per eigenaar

De regionale regering wil nu de sector reguleren om oneigenlijke concurrentie voor de bestaande hotels en toeristische complexen tegen te gaan. Men is al jaren bezig met kijken hoe hier het beste vorm aan gegeven kan worden. Een van de belangrijkste doelstellingen van een nieuw decreet is om een duidelijk onderscheid te maken tussen toeristenappartementen AT en woningen met toeristische doeleinden VFT. Het verschil tussen deze twee soorten accommodaties moet zowel in hun concept als in de vereisten voor de uitoefening van de toeristische activiteiten duidelijker zijn.

Toeristenappartementen (AT)

Toeristenappartementen (AT) zijn inrichtingen bestaande uit drie of meer accommodatie-eenheden voor toeristen. Onderscheid wordt hier gemaakt tussen constructietype en configuratie: appartementen, villa’s, chalets, bungalows of soortgelijke gebouwen. Op basis van hun locatie worden ze geclassificeerd als AT strand, landelijk, stad of snelhweg. 

Toeristische appartementen (VTF)

Het decreet bevat echter de grootste nieuwigheden in de regelgeving voor VFT’s, in de volksmond bekend als “toeristische appartementen” die elke eigenaar voor korte periodes in een normale woonwijk te huur aanbiedt via internet of andere communicatiemiddelen. Dit type accommodatie is de afgelopen jaar onevenredig en ongereguleerd gegroeid. Op het moment staan er 80.000 geregistreerd in Andalusië.

Er komen nieuwe exploitatievoorwaarden voor VFT’s en de positie van de beheermaatschappijen als eigenaren van de exploitatie van meerdere van dit type accommodaties wordt nu geregeld. Het bedrijfsmodel wordt geprofessionaliseerd en de relatie met de Dienst voor Toerisme vergemakkelijkt. 

Twee toeristische woningen per eigenaar

De belangrijkste nieuwigheid is dat een eigenaar slechts twee woningen voor toeristische doeleinden (VFT) kan exploiteren, hetzij rechtstreeks, hetzij via beheermaatschappijen. Beheermaatschappijen worden onderworpen aan dezelfde beperking en kunnen maximaal twee woningen per eigenaar exploiteren. Het doel van deze nieuwe regel is om speculatie met onroerend goed te voorkomen. Daarbij moet voorkomen worden dat grote partijen via derden profiteren van dit systeem van toeristische huisvesting. 

Als beheermaatschappijen voor huisvesting voor toeristische doeleinden worden beschouwd natuurlijke of rechtspersonen die zich op het nationale grondgebied bevinden en van wie de beroepsactiviteit ebstaat uit het exploiteren van meer dan twee huizen voor toeristische doeleinden. Tussen het bedrijf en de persoon die de VFT gebruikt en woongenot heeft. Deze bedrijven moeten een verklaring van de uitoefening van de activiteit indienen bij het Andalusische toeristenregister. 

Nieuwe eisen aan toeristische woningen

Daarnaast stelt de Junta een aantal nieuwe eisen aan deze toeristische woningen. Wordt de gehele woning verhuurd, mag deze niet meer dan 15 bedden hebben. In het geval kamers apart worden verhuurd, kunnen deze in totaal niet meer dan zes bedden hebben en in beide typen mogen er niet meer dan vier bedden per kamer staan. Van deze vier bedden moeten er minstens twee normaal zijn en geen stapelbed.

Per plaats moet een minimale bebouwde oppervlakte van 15m2 beschikbaar zijn. Bovendien moeten de ruimtes gekoeld kunnen worden met een airco en verwarmd in de winter. Woningen die onder het regime van sociale huisvesting vallen mogen niet worden ingezet voor toeristische doeleinden. 

Uitspraken Hof van Justitie

In die zin heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie zich al meermaals uitgesproken over het vereiste van een voorafgaande vergunning voor de verhuur van onroerend goed voor toeristisch gebruik. Hiermee wil men een voldoende aanbod van woningen voor lange termijn tegen betaalbare prijzen garanderen. Als woningen voor meer dan twee aaneengesloten maanden aan dezelfde gebruiker worden verhuurd, gelden ze niet als woning voor toeristische doeleinden. 

Gemeentelijke verordening

Nieuw in deze regeling is ook dat gemeentes beperkingen kunnen stellen aan het maximum aantal woningen voor toeristische doeleinden per gebouw of buurt. Dit maakt voor lokale overheden een effectievere regulatie van dit groeiende bedrijfsmodel mogelijk. Zo kunnen gemeenten voorkomen dat bijvoorbeeld historische centra overspoeld raken door toeristische woningen en gewone inwoners er niet meer terecht kunnen vanwege te hoge prijzen. Ook moet op die manier de groeiende overlast voor vaste bewoners van die gebieden door toeristen worden beperkt.

Politieke consensus

De Junta is van plan dit besluit goed te keuren, alleen de huidige regioregering van PP en Ciudadanos kan dit niet meer vóór de komende regionale verkiezingen op 19 juni doen. Toch zal de wijziging erdoor komen ongeacht de samenstelling van de nieuwe regering. Het is namelijk een belangrijke stap voor de sector om vooruitgang te boeken in de regulering van de toeristische sector in Andalusië. Gemeenteraden van alle politieke kleuren, zoals Sevilla (PSOE), Málaga (PP) of Cádiz (Adelante Andalusië) opgeroepen tot deze verordening.

Toeristische sector ook eens

Bovendien is er de afgelopen jaren uitgebreid onderhandeld over deze wetgeving met de sector. De algemeen-secretaris van de Andalusische Federatie van Hotels en Toeristische Accommodatie (Fehat), Rafael Barba erkent dat men achter het voorstel staat. Het decreet zou in hun optiek ertoe moeten dienen om “oneerlijke concurrentie, de groeiende schaduweconomie, gentrificatie en zelfs ’turismofobie’ te voorkomen waartoe ongecontroleerde overexploitatie van woningen voor toeristische doeleinden leidt.”

De Andalusische vice-president en minister van Toerisme, Juan Marín, verdedigt het belang van dit decreet “om concurrerender te zijn, nieuwe kwaliteitscriteria in te voeren, de professionalisering te verbeteren en plaats te geven aan toeristische appartementen en huisvesting voor toeristische doeleinden vanuit de complementariteit en niet de concurrentie”.

“We willen niet dat in Andalusië gebeurt wat Barcelona, ​​​​Madrid, Venetië of Amsterdam is overkomen…. We willen niet dat onze steden lijden onder toerismefobie, onder drukke buurten van toeristen zonder inwoners, we willen niet dat toerisme sociale conflicten veroorzaakt, integendeel. We willen dat het positief is in termen van welvaart en werkgelegenheid, en dat het goed is voor onze burgers”, zei hij tot slot tegen de krant El Confidencial. 

Dit vind je misschien ook leuk