Kwallen teisteren stranden aan de Costa del Sol

door admin
Kwallen teisteren stranden aan de Costa del Sol

Deze app geeft gedetailleerde informatie over meldingen van kwallen aan de afzonderlijke stranden langs deze Zuid-Spaanse kust. Dit weekend zijn ze gesignaleerd en zorgen ze voor overlast aan stranden in Málaga-stad, Torremolinos, Benalmádena, Fuengirola en Marbella. Op de getroffen stranden is de gele vlag gehesen.

Die wijst op een gemiddeld risiconiveau. Dat er af en toe kwallen zijn is normaal wanneer de temperaturen weer stijgen. Maar naarmate de hoeveelheid toeneemt, stijgt ook de overlast. Al op zaterdag al waren er veel meldingen van badgasten over de aanwezigheid van kwallen. De stranden waar het precies om gaat zijn:

  • Málaga: Los Baños del Carmen, Arroyo Totalán, El Candado, El Chanquete, El Palo, Fábrica del Cemento, Guadalhorce, Guadalmar, Huelin, La Araña, La Caleta, La Malagueta, Pedregalejo, La Misericordia, Peñon del Cuervo, Playa del Campo de Golf, Sacaba, San Andrés
  • Torremolinos: El Bajondillo, La Carihuela, Los Álamos en Playamar.
  • Benalmádena: Arroyo de la Miel, Bil bil, Carvajal, Fuente de la Salud, Malapesquera, Playa Bonita, Santa Ana, Sunset Beach en Torrevigia 
  • Fuengirola: Los Boliches-Las Gaviotas, Carvajal, Castillo, Fuengirola, Las Gaviotas, Playa Canina, San Francisco, Santa Amalia en Torreblanca. 
  • Marbella: de gele vlag wappert alleen in playa Guadalmina

 

Ten oosten van de stad Málaga is de situatie op de stranden heel anders. Daar hangt overal een groene vlag en zijn vooralsnog geen kwallen gesignaleerd.

Meest voorkomende kwallensoorten

Als je aan de Costa del Sol verblijft is de app Infomedusa erg handig om te hebben. Deze geeft informatie over welk type kwallen er op welke locatie zijn en of het gaat om weinig of veel exemplaren. De meest voorkomende kwallensoorten zijn de Velella velella (bezaantje), Aurelia aurita (oorkwal), Rhozostoma Luteum (schrijfkwal), Pelagia noctiluca (parelkwal), Chrysaora hysoscella (kompaskwal) en Physalia physalis (Portugees oorlogsschip). 

Het vorige zomerseizoen waren er vrij veel kwallen, maar twee soorten zijn doorgaans het meest nadrukkelijk aanwezig: de Pelagia noctiluca, de parelkwal en de Rhizostoma Luteum, de schijfkwal. De parelkwal meet 20 centimeter en is rose-rood van kleur. Deze is giftig en vormt met zijn aanwezigheid langs de stranden doorgaans veel overlast. De schijfkwal is wat dat betreft wel groter van omvang, maar een beet is veel minder gevaarlijk. 

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Ben je in aanraking gekomen met een kwal spoel de plek dan af met veel zout water. Gebruik nooit zoet water. De beetplek afspoelen met azijn kan ook verlichting geven. Probeer zo min mogelijk over de plek te wrijven of krabben. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk de tentakels die mogelijk op de getroffen plek zijn achtergebleven verwijdert. Daarna kun je de pijn verlichten met een ijscompres. Na een kwallenbeet kwan pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. 

Toename van kwallen door klimaatverandering

De stijgende temperaturen, de klimaatverandering, weinig regen en steeds langere periodes van droogte zorgen er allemaal voor dat minder zoet water de zee bereikt. Overbevissing zorgt ervoor dat kwallen minder vaak het slachtoffer zijn van hun natuurlijke vijanden zoals tonijn en de zeeschildpad. Nitraatverontreiniging en slecht gefilterd afvalwater zorgen bovendien voor voedingsstoffen voor plankton, waardoor kwallen meer te eten hebben.

Dit vind je misschien ook leuk