Bedrijf in Málaga heeft oplossing voor droogteprobleem in Zuid-Spanje

door admin
Bedrijf in Málaga heeft oplossing voor droogteprobleem in Zuid-Spanje

De irrigators in de provincie hebben alarm geslagen. Zonder regen en met het stuwmeer van Viñuela op slechts 15% van zijn capaciteit, verzekert de groep dat hele mango- en avocadoplantages beginnen op te drogen. 

Alejandro Clavero, voorzitter van een van de irrigatiegemeenschappen legt uit aan SER dat ze zich geen vergelijkbare situatie herinneren. De verlenging van het in juni 2021 goedgekeurde droogtedecreet door de Junta de Andalucía, is volgens Clavero “onvoldoende”. Het decreet stelt nieuwe middelen en noodwerken vast om deze exploitatiesystemen te versterken. 

La Viñuela in slechtste situatie

De reservoirs van de provincie Malaga hebben momenteel 51% van hun opslagcapaciteit en die van La Viñuela, degene met de grootste capaciteit in de hele provincie en heel belangrijk voor de regio Axarquía, bevindt zich in de slechtste situatie, die de Junta de regering van Andalusië dwong om het droogtedecreet in deze regio van Malaga te activeren.

De Junta heeft al een waterbesparingsplan geactiveerd om 20% reductie in de stedelijke voorziening te bereiken. Voor inwoners wordt het water tot 200 liter per dag beperkt. De toevoer van gereguleerd water voor irrigatie is teruggebracht tot 1.500 kubieke meter per hectare per jaar waar dat eerder nog 2.000 m3 was voor boeren.

Daarbij worden 2m3 water uit het Guadalhorce-Limonero exploitatiesysteem overgeheveld en is water uit de Chillar-bronnen voor menselijke bevoorrading opgenomen in het Viñuela-Axarquíasysteem.

De Andalusische regering is “vastbesloten om de meeste werken zo snel mogelijk af te ronden” of zelfs al jaren geleden geplande werken nu echt te activeren.  

Ondergronds irrigatiesysteem

Een bedrijf in Torrox heeft wellicht hét antwoord. DiarioSUR schrijft dat het een ondergronds irrigatiesysteem heeft ontwikkeld dat tot 70% water bespaart. Het ‘DeepDrop’-apparaat, dat al op 70 boerderijen in Spanje en verschillende andere landen is geïnstalleerd, verbetert ook de productie van bomen door hun waterstress te verminderen.

De ontwikkelaar is de 82-jarige Antonio Rico uit Torrox. In de afgelopen drie decennia heeft hij al 25 uitvindingen gepatenteerd. Allemaal vindingen gerelateerd aan de bouwsector, maar ook aan de landbouw en aan het bestrijden van bosbranden.

Sinds 2017 heeft Rico met zijn bedrijf al met succes een ondergronds druppelirrigatiesysteem ontwikkeld dat tot 70% water bespaart in landbouwplantages. Nu de watersituatie zo kritiek is in zijn eigen streek ontvangt het bedrijf dat door zijn zoon wordt gerund elke dag nieuwe bestellingen van het product DeepDrop.

Volgens zoon Ernesto zijn de tot nu toe behaalde resultaten “zeer bevredigend”. Met hun systeem zijn ze erin geslaagd om de watervoetafdruk in avocadoplantages te verminderen van 800 tot 1.200 liter water per kilo fruit tot tussen de 250 en 350 liter. 

Met het systeem gaat het water “op een volledig geautomatiseerde manier” rechtstreeks naar de wortel van de plant. De voordelen van de uitvinding zijn niet alleen beperkt tot de vermindering van het waterverbruik. Door situaties van waterstress in de planten te vermijden is er bovendien een grotere productie gedetecteerd in de plantages. 

150.000 apparaten

Het bedrijf is volop aan het groeien en installeert het systeem bij boerderijen in Spanje, Chili, Paraguay, Mexico, Israel, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook zijn de oprichters in onderhandeling om het irrigatiesysteem ook op de Franse markt te introduceren.

Rico geeft aan ook al drie jaar samen te werken met het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuibnbouw La Mayora in het nabijgelegen Algarrobo, behorend tot de Hogere Raad voor Wetenschappelijk Onderzoek CSIC.

Grote vooruitigang in het besparen van irrigatiewater

“We zijn er vast van overtuigd dat ‘DeepDrop’ een grote vooruitgang betekent in het besparen van irrigatiewater, in een context die wordt gekenmerkt door droogte en de schaarste aan waterbronnen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. We hebben een duidelijk voorbeeld in Axarquia, waar het stuwmeer van La Viñuela zich in een kritieke situatie bevindt met werkelijk alarmerende niveaus”, benadrukt Rico. Hij wijst er op dat het systeem ook op andere gewassen gebruikt kan worden.  

Dit vind je misschien ook leuk