Kwallen-alert op Zuid-Spaanse stranden

door admin
Kwallen-alert op Zuid-Spaanse stranden

De hoge temperaturen buiten en het opgewarmde zeewater hebben ook minder fijne effecten, zoals dat kwallen er goed in gedijen. Ze drijven dichter naar de kust waar zwemmers met ze in aanraking komen. Dat heeft in sommige gevallen flinke overlast vanwege allergische reacties tot gevolg. 

De wetenschappelijke naam van de kwal die nu dominant aanwezig is, is Pelagia nocturna. De aanwezigheid van deze kwal in de Middellandse Zee en aan de kust is op zich vrij normaal. Alleen als ze in aantal toenemen wordt er voor ze gewaarschuwd. Steken kunnen erg pijnlijk zijn.

Kenmerken van de parelkwal

Deze soort kwal behoort tot de klasse van scyphozoën, de soort die wordt beschouwd als de “echte kwal”. Hij wordt voornamelijk gekenmerkt door zijn heldere roze-violette kleur, met de typische paddenstoelvorm die zijn licht afgeplatte halfronde paraplu creëert, die een diameter van 20 centimeter kan bereiken.

De parelkwal heeft acht tentakels en in total vier lange en robuuste orale tentakels die uit zijn mond komen. Bovendien hebben ze nog 16 marginale tentakels die meestal langer zijn dan de kwal zelf, meer dan twee meter lang.

Wat het gedrag van deze kwal betreft, kan het zwermen vormen van honderdduizenden individuen die meestal de stranden bereiken. Het is de meest voorkomende kwal in de Middellandse Zee. Aanraking met de angel veroorzakt ongemak in de vorm van een brandwond.

Van oost naar west

De aanwezigheid van kwallen op de stranden van Malaga neemt nu weer toe en nadat de waarschuwingen vooral van toepassing waren op de oostelijke stranden, loopt inmiddels ook de kust van het westelijke gebied een groot risico door de aanwezigheid van deze ongewervelde dieren sinds het weekend. Het gaat om een middelhoog risicio.

De Aula del Mar stelt dat de meest getroffen stranden die van Manilva en Casares zijn, maar dat de situatie na 16.00 uur kan veranderen, aangezien kwallen meestal verschijnen bij opkomend tij.

De Infomedusa-app meldt dat op de stranden van Las Gaviotas en Los Boliches-Las Gaviotas in Fuengirola en in Casablanca, Cortijo Blanco, El Ancón, Fontanilla, Guadalmina, Linda Vista, Nagüeles, Nueva Andalucía, Puerto Banús, Río Verde, San Pedro de Alcántara en Ventura del Mar (Playa Canina) in Marbella de kans op de aanwezigheid van kwallen groot is, vooral bij vloed.

Levante

De ongewervelde dieren hebben de kust van Malaga bereikt door de ‘Levante’, oostenwind van de laatste dagen. Daardoor heeft een grote zwerm kwallen het westelijke deel bereikt en die blijft daar ook voorlopig, aldus zegt Lucrecia Souviron in MalagaHoy.es. Zij is technicus voor de InfoMedusa-appDeze app geeft gedetailleerde informatie over meldingen van kwallen aan de afzonderlijke stranden langs deze Zuid-Spaanse kust. 

Middelhoog risico

Het risico in de hele provincie is middelhoog. Toch is de situatie op momenten rustig, terwijl dat wel elk moment kan veranderen, ook afhankelijk van de wind en stroming in het water. Naast de parelkwal zijn er ook losse exemplaren van Rhizostoma luteum en Rhizostoma pulmo, ook wel reuzenkwal genoemd, gezien.

Deze hebben een diameter van 60 centimeter en hebben geen tentakels maar acht armen. Vanwege hun omvang wekken deze kwallen meer vrees onder strandgangers. Terwijl ze toch minder overlast bezorgen dan de parelkwal.

Wat te doen bij een kwallenbeet?

Ben je in aanraking gekomen met een kwal spoel de plek dan af met veel zout water. Gebruik nooit zoet water. De beetplek afspoelen met azijn kan ook verlichting geven. Probeer zo min mogelijk over de plek te wrijven of krabben. Het gaat erom dat je zo snel mogelijk de tentakels die mogelijk op de getroffen plek zijn achtergebleven verwijdert. Daarna kun je de pijn verlichten met een ijscompres. Na een kwallenbeet kwan pijn ontstaan. Andere symptomen zijn langdurige jeuk, het rood worden en opzwellen van de huid, duizeligheid, misselijkheid en braken. 

Dit vind je misschien ook leuk