Aardbeving in Casares wordt gevoeld in Estepona aan de Costa del Sol

door admin
Aardbeving in Casares wordt gevoeld in Estepona aan de Costa del Sol

De beving werd gevoeld in de naburige kustplaats Estepona. De aardbeving, volgens gegevens van het Nationaal Geografisch Instituut (IGN), vond dinsdag kort voor drie uur ’s nachts plaats (om 02:40 uur) ten noordwesten van de gemeente Casares op een diepte van ongeveer 20 kilometer.

De IGN heeft het geclassificeerd als een aardbeving met intensiteit II, dit betekent dat de beving alleen wordt gevoeld in geïsoleerde gevallen van individuen in rust en alleen in bijzonder ontvankelijke posities in gebouwen. Zoals de hogere verdiepingen dat zijn. Het veroorzaakt geen enkel effect of materiële of persoonlijke schade.

Vijf dagen geleden vond een aardbeving plaats in de Alborán zee. Dat is het gedeelte van de Middellandse Zee tussen Marokko en Andalusië. Deze had de kracht van 3,8 met een epicentrum op slechts 5 kilometer diepte. Inwoners van de Spaanse enclave Melilla hebben deze beving goed gevoeld. Vooral mensen die op bovenste verdiepingen van hogere gebouwen wonen, konden de beving opmerken. 

De laatste seismische episodes in Melilla vonden begin juni plaats. Op 2 juni werd in de vroege namiddag ook een aardbeving met een kracht van 4,4 gevoeld. Bij deze gelegenheid bevond het epicentrum zich in Annual (Marokko), op 64 kilometer van de stad.

De breuk in Alborán-zee zal blijven bewegen

Seismograaf van het Nationale Seismische Netwerk, Arancha Izquierdo, stelt in MalagaHoy “dat de breuk in de Alboranzee zal blijven bewegen. Izquierdo zei dit in reactie op het grote aantal bevingen in de zee voor de kust van Melilla van de laatste maanden.

5.280 aardbevingen in het gebied in ruim een jaar

Vanaf 1 april 2021 tot nu heeft het Nationaal Geografisch Instituut in totaal 5.280 aardbevingen in het gebied berekend, waarvan 24 met een kracht groter dan of gelijk aan 4,0 en 237 gevoeld door de bevolking. Veel van deze aardbevingen werden ook gevoeld in enkele kustplaatsen van de provincies Malaga, Granada en Almeria.

De twee grootste aardbevingen, op 28 augustus 2021, met een kracht van 5,1 en op 20 mei van dit jaar, met een kracht van 5,3, werden gevoeld met respectievelijk maximale intensiteiten van IV en IV-V in Melilla. Door de grote afstand tot de kustplaatsen hadden deze aardbevingen echter een relatief geringe intensiteit gezien hun omvang en diepte.

Tektonische platen

De reden voor zoveel beweging, aldus Izquierdo, is dat de breuk in de Alboranzee zich bevindt in een samenvloeiingsgebied tussen de tektonische platen van Europa en Afrika. Door samendrukken en schuiven produceren ze deze activiteit. Het is “een ultra-actieve zone” in termen van het instituut en dit veroorzaakt een “vrijgave van energie”, wat aardbevingen veroorzaakt.

Dit vind je misschien ook leuk