Sterke aardbeving in de Golf van Cádiz gevoeld in Huelva

door admin
Sterke aardbeving in de Golf van Cádiz gevoeld in Huelva

Drie telefoontjes zijn binnengekomen bij het alarmnummer 112. De beving is gevoeld in de provincie Huelva door een paar mensen. Zoals alarmnummer 112 op Twitter heeft laten weten, is er tot op heden geen persoonlijke of materiële schade gemeld. 

De beving vond volgens het Nationaal Geografisch Instituut (IGN) plaats met een breedtegraad van 35.9280, een lengtegraad van -8,5681 en een diepte van 62 kilometer, zoals gedetailleerd door het bureau.

Bekijk ook: Kans op tsunami in Middellandse Zee de komende 30 jaar ‘zeer waarschijnlijk’

 

Golf van Cádiz ‘hoog risico’ op tsunami

De Golf van Cadiz, het noorden van Algerije en Noord-Afrika zijn breukzones en daarom geldt daar seismisch een “hoog risico” op een tsunami als gevolg van zeebevingen. De werkgroep van het Hydraulisch Instituut van de Universiteit van Cantabria (IH Cantabria), onder leiding van Mauricio González, is bezig om als pilotproject de kustgemeente Chipiona in de provincie Cadiz voor te bereiden. Samen met het gemeentebestuur werken ze eraan dat Chipiona het certificaat ‘Tsunami Ready’ behaalt. Dat houdt een erkenning in van UNESCO voor de optimale voorbereiding bij een tsunami. 

De onderzoeker legt uit dat de gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de impact van een tsunami, alle kusten van Spanje zijn, behalve Asturië en Cantabrië. In die twee Noord-Spaanse kustgebieden zou de impact veel minder zijn. Daar liggen geen breuklijnen. Die zijn er wel in de Golf van Cadiz, in het noorden van Algerije en in Noord-Afrika. 

Naast de Golf van Cadiz als hoogste risicogebied in Spanje kunnen ook andere kusten getroffen worden door een tsunami. Dat zijn de Costa del Sol, die een groot deel van Andalusië en provincies zoals Málaga omvatten. Ook de aan de Costa Tropical in Granada, de Costa de Almería en de Costa Cálida in Murcia bestaat een redelijke kans op een vloedgolf na een zeebeving. 

Dit vind je misschien ook leuk