Een van de grootste witwassers van Europa betrapt in Spanje

door admin
Een van de grootste witwassers van Europa betrapt in Spanje

Dat maakte de Europese politieautoriteit Europol vandaag bekend in Den Haag. De verdachte zou illegale opbrengsten van meer dan 200 miljoen euro hebben witgewassen. De arrestatie zou maandag zijn verricht. Daarnaast zijn twee vermeende handlangers van de man in Spanje en een andere in Groot-Brittannië gearresteerd. Er werden huiszoekingen uitgevoerd op 11 eigendommen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Europol heeft geen informatie verstrekt over de identiteit van de witwasser. Onderzoekers en Ierse kranten zeiden dat het een 62-jarige was die banden had met de beruchte criminele bende Kinahan. Volgens Europol was hij een waardevol doelwit vanwege zijn betrokkenheid bij verschillende spraakmakende strafzaken in heel Europa.

“Grote sommen geld”

Volgens Europol hebben de verdachte en zijn handlangers “enorme sommen geld opgehaald bij criminele organisaties” en deze vervolgens doorgestuurd naar criminele organisaties in andere landen. Ze gebruikten hiervoor het informele financiële systeem van hawala.

Europol-woordvoerster Claire Georges vertelde het persbureau AFP dat de arrestatie “een van onze prioritaire doelen” was. De politiediensten in Spanje, Groot-Brittannië, Ierland en Nederland en Europol werkten samen om dit succes te bereiken. Er werd sinds begin 2021 aan dit onderzoek gewerkt.

Sleutelfiguren in deze criminele organisatie creëerden een wodka-merk dat werd gepromoot in nachtclubs en restaurants aan de Costa del Sol. Dit bedrijf gevestigd in Gibraltar vormde de dekmantel voor de bron van andere illegale verdiensten. 

Drugs en contant geld verstopt in voertuigen

Verder was een van de gearresteerden een autodealer. Hij stelde de voertuigen aan de criminele organisatie ter beschikking. In de voertuigen waren verborgen compartimenten ingebouwd. Die werden gebruikt om grote hoeveelheden contant geld te vervoeren. Aan het begin van het onderzoek leidden verschillende acties al tot de inbeslagname van 200 kilo cocaïne en 500.000 euro aan contanten.

Vanwege het internationale karakter werd de zaak snel onder de aandacht van Europol gebracht. Sindsdien biedt het European Financial and Economic Crime Centre van Europols operationele en analytische ondersteuning. 

Dit vind je misschien ook leuk