Unieke film over de bouwers van het Alhambra in Spaanse bioscopen

door admin
Unieke film over de bouwers van het Alhambra in Spaanse bioscopen

De achtergronden van die bouwers, hun vaardigheden en hun motieven om tot dit architectonische kunstwerk te komen, fascineerden ook regisseur Isabel Fernández. Het resultaat van die fascinatie en de daaropvolgende ongekende artistiek-wetenschappelijke samenwerking is de film ‘De bouwers van het Alhambra’ die vanaf 25 november in de bioscoop is te zien. De filmploeg kreeg zelfs een unieke opnametoegang in het wereldberoemde gebouw in de Zuid-Spaanse stad Granada

Reis door ruimte en tijd

Gebaseerd op de kronieken van de 14e eeuw, geschreven door de vizier en dichter van de koning van Granada Ibn al-Jatib, dompelt regisseur Isabel Fernández de kijker onder in een reis door ruimte en tijd om de personages te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de Alhambra-paleizen. Granada Digital omschrijft het zelfs als “een astrale en poëtische reis die de architecturale en filosofische betekenis van een van de meest iconische gebouwen ter wereld verkent.”

Ongekend artistiek-wetenschappelijke samenwerking

De productie van de documentaire begon een jaar geleden en de releasedatum is eindelijk bekend: 25 november in de bioscoop.
Het script, geschreven door de regisseur zelf samen met Margarita Melgar, kreeg de wetenschappelijke steun van de beste experts van de Board of Trustees van La Alhambra, de Universiteit van Granada en de School voor Arabische Studies van het CSIC, in een ongekend artistiek-wetenschappelijk samenwerking.

Zeldzame opnames binnen het gebouw

Het is de eerste keer dat het Alhambra toestaat dat er opnames van de categorie van deze filmdocumentaire worden gemaakt. Het gebouwencomplex staat bekend als meest restrictieve Spaanse gebouw als het om toestemming voor filmen gaat. 

Om binnen te filmen, moest de productie volgens uiterst strikte voorwaarden een opnameplan ontwerpen dat volledig was aangepast aan de vereisten van zo’n speciale locatie, die op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO prijkt. 

Het verhaal

Het verhaal volgt Yusuf I, de sultan van Granada. Wetende dat zijn belegerde koninkrijk Granada gedoemd is te verdwijnen door de opmars van naburige koninkrijken, begint hij aan de bouw van een gebouw dat de pracht van zijn beschaving weerspiegelt en de vergetelheid uitdaagt: de paleizen van het Alhambra. Zijn vizier, Ibn al-Khatib (Amr Waked), een dichter en genie die zijn tijd ver vooruit was, neemt deel aan deze kolossale uitdaging. Maar wanneer de zoon van de sultan, Mohammed V, de troon erft en hem betrekt bij het nieuwe beleid van zijn regering, wordt de vizier verscheurd tussen de ideeën van zijn oude wereld en de nieuwe die opkomt. De kronieken vertellen de kijker de geschiedenis van het Granada van de 14e eeuw. 

Amr Waked als Ibn al-Jatib

De internationale ster, de Frans-Egyptische acteur Amr Waked (‘Syriana’; ‘Salmon Fishing in Yemen’; ‘Lucy’) brengt de hoofdpersoon Ibn al-Jatib tot leven, een fundamentele figuur op het Iberisch schiereiland in de 14e eeuw, auteur van de ‘Kroniek van de Koningen van Granada’- Tevens de stem uit de eerste hand die de geheimen van het Alhambra vertelt.

Andere acteurs van Noord-Afrikaanse afkomst zoals Sofian Benaissati (‘The Daughter’; ‘Giants’), Farah Hamed Ali (‘Elite’; ‘The Last Days’), of Adil Koukouh (‘Entrevías’; ‘El Cid’) completeren dit verhaal uit de tijd dat Andalusië een van de meest geavanceerde kenniscentra in Europa was.

Oorsprong van het project

De regisseur Isabel Fernández legt de oorsprong van het project uit: “Ik ben altijd gefascineerd geweest door de islamitische erfenis in Europa en vooral het Alhambra, dat zijn meesterwerk is. Ik ben altijd verbaasd geweest over hoe weinig is verteld over dit deel van de geschiedenis. Daarom besloot ik zes jaar geleden om me onder te dompelen in de geschiedenis van Granada om te proberen de betekenis te begrijpen van dit gebouw dat iedereen fascineert.

Dit geweldige verhaal over zijn ontstaan ​​had iemand nodig om het te vertellen. Mijn wens is dat het mensen aan het denken zet over een fundamenteel onderdeel van wie we zijn en om het gewicht van Al-Andalus in het ontstaan van de Europese cultuur te rechtvaardigen. 

Dit vind je misschien ook leuk