De Costa Tropical van Granada, een bestemming in opkomst in Andalusië

door admin
De Costa Tropical van Granada, een bestemming in opkomst in Andalusië

Andalusië, als grootste autonome regio van Spanje, is op jaarbasis goed voor bijna één op de vijf van alle vastgoedaankopen in Spanje. Hoewel de meeste van deze aankopen zich momenteel in Málaga voltrekken en nog specifieker aan de Costa del Sol. De belangstelling van Nederlanders voor Zuid-Spanje is in de eerste helft van 2022 flink gegroeid. Zij kochten twee keer zoveel huizen in Spanje als een jaar geleden, gestimuleerd door telewerken, het goede klimaat, de energiecrisis en de goedkopere huizenprijzen. De Costa del Sol is een van de drie regio’s waar Nederlanders de meeste woningen kochten tussen januari en juli 2022.

Groeiende belangstelling voor Costa Tropical

De afgelopen jaren ontstaat er echter een groeiende belangstelling in luxe vastgoed aan de Costa Tropical. Wat zijn de redenen dat deze kust een steeds gewildere locatie wordt? De kust biedt onder andere een goede prijs-kwaliteitverhouding, een subtropisch klimaat en een unieke ligging nabij Málaga, Granada en de Sierra Nevada.

Subtropisch klimaat

Allereerst de naam: de ‘Tropische kust’. Die dankt deze 73-kilometer lange kuststrook aan het subtropische microklimaat dat hier heerst. Met de warmste winters van het Europese vasteland, een gemiddelde jaartemperatuur van 18 graden in de winter, 28 graden in de zomer en 325 dagen zon. Dit is deels het gevolg van de beschutte ligging ten zuiden van de Sierra Nevada met toppen die de drieduizend meter halen. Gure, aflandige noordenwind bereikt de Costa Tropical nauwelijks. Dat maakt deze kust een hemel voor expats uit heel Europa en voor Spanjaarden, die op zoek zijn naar een fijn toevluchtsoord te midden van nog authentieke Spaanse steden en dorpjes.

Prachtige kustlijn

Een andere reden waarom de kust bij velen zo geliefd is als een ‘verborgen parel’’ is de grillige kustlijn. Ruige kliffen verbergen beschutte baaien met prachtige stranden aan helder water. Behalve in het natuurpark Cabo de Gata, in de meer naar het oosten gelegen provincie Almería, kun je nergens in Andalusië zo prachtig snorkelen als hier. Het gebied is eveneens ideaal voor andere watersporten, zoals windsurf en duiken.

Ongerept en authentiek

In tegenstelling tot de veel bekendere Costa del Sol, de kustlijn van de provincie Málaga, is de Costa Tropical relatief onbedorven. Hier is geen sprake geweest van massatoerisme en de daarmee gepaard gaande ongebreidelde wijze van bouwen met veel hoogbouw en weinig oog voor esthetiek. Daarbij zorgt de Andalusische regering voor een gecontroleerde verdere ontwikkeling van deze kust. Men heeft immers geleerd van de fouten die in het verleden zijn gemaakt in plaatsen zoals Marbella en Fuengirola.

Huizenmarkt aan de Costa Tropical

Dat de Costa Tropical zo’n goed bewaard geheim is, staat niet in de weg dat de huizenmarkt op deze plek zich kan verheugen in een sterk groeiende belangstelling. Kopers krijgen hier ook nog veel waar voor hun geld ten opzichte van andere Spaanse Costa’s. Vanwege de bergachtige orografie hebben de meeste woningen een adembenemend uitzicht op de zee en het achterliggende berglandschap. Ze liggen bovenal in of bij leuke, nog erg Spaanse kustplaatsen zoals La Herradura, Almuñécar of Salobreña, en nooit ver van de kust. Dankzij de nieuwe snelweg A7 is de Costa Tropical goed bereikbaar en via de A44 rijd je in 40 minuten naar Granada of Málaga en in 70 minuten naar de Sierra Nevada – een paradijs voor wandelaars en mountainbikers in de zomer en skiërs in de winter.

Omdat aan de Costa Tropical de vraag naar kwaliteitswoningen relatief hoog is en er een tekort is aan woningen die individueel ontworpen zijn, is het volgens vastgoedexperts onwaarschijnlijk dat de huizenprijzen hier op korte termijn zullen dalen. Bovendien verleggen steeds meer projectontwikkelaars hun aandacht van de Costa del Sol en de provincie Malaga naar de Costa Tropical, waar zij hoogwaardige nieuwbouwprojecten aanbieden. Hierdoor ontstaat er een dynamische vastgoedmarkt met een verscheidenheid aan objecten waar luxewoningen een prominente plaats innemen.

Cumbre Villas, specialist in luxe vastgoed aan de Costa Tropical

Mocht je interesse zijn gewekt en overweeg je te investeren in vastgoed aan de Costa Tropical, kijk dan eens naar het aanbod van Cumbre Villas. Deze high-end vastgoedmakelaar is toonaangevend aan de kust van Granada en omgeving. Al meer dan 20 jaar bemiddelen zij in de verkoop, aankoop, ontwikkeling en verhuur van prachtige villa’s met alle comfort, fantastische uitzichten en privé-zwembaden. Cumbre Villas kan je helpen je eigendom te verkopen of de villa of het perceel van je dromen te vinden. Je bent dan zeker van professionele begeleiding gedurende het volledige proces van oriëntatie, via de (ver)koop tot en met de nazorg. “Arriveer als een klant, blijf als vriend”, is dan ook het motto van dit Spaans-Nederlandse familiebedrijf.

Waar voor je geld

Met een investering in een woning aan de Costa Tropical krijg je allereerst waar voor je geld. Prijzen liggen aan deze kust nog een stuk lager dan in bijvoorbeeld het volgebouwde Marbella, Estepona of Benalmadena. Hierbij moet opgemerkt worden dat Granada de vijfde provincie in Spanje is waar de prijs van onroerend goed het afgelopen jaar het meest is gestegen.

Ten tweede is het interessant vanwege het huurpotentieel dat woningen hier het hele jaar door hebben. De kust wordt steeds populairder onder mensen die alle geneugten van een leven aan deze authentieke Spaanse kust, met gevarieerde gastronomie en waar je nog steeds een gratis tapa bij je drankje krijgt, willen combineren met bijvoorbeeld skiën in de Sierra Nevada, een bezoek aan Granada met zijn prachtige Alhambra, de beoefening van buitenactiviteiten, golf en allerlei watersporten en tal van andere culturele en natuurlijke bezienswaardigheden in de omgeving.

Gunstig belastingklimaat

Tot slot is per 21 september de vermogensbelasting in Andalusië afgeschaft. De deelregering wil zo meer vermogende belastingbetalers aantrekken. De regeling is van toepassing op het hele fiscale jaar 2022. Met nog een aantal andere belastingverlagingen maakt dat Andalusië een aantrekkelijke regio voor investeerders. Het is na Madrid de Spaanse autonome gemeenschap met het gunstigste belastingklimaat.  

Villa’s in zeer gewilde zones

Makelaarskantoor Cumbre Villas is gevestigd in Salobreña en gespecialiseerd in luxe vastgoed en nieuwbouwvilla’s in zeer gewilde zones zoals Punta de la Mona in La Herradura, Cotobro en Los Pinos in Almuñécar, Monte de los Almendros en Costa Aguilera in Salobreña en Playa Granada in Motril.

Exclusief nieuwbouwproject Valdemar

Speciale aandacht verdient de exclusieve ontwikkeling Valdemar van 34 moderne en luxueuze villa’s in La Herradura. Deze liggen genesteld tussen kliffen en droomstranden in een van de meest exclusieve zones van Punta de la Mona. Het ontwerp van elke villa in dit nieuwbouwproject draait om de Middellandse Zee en onderscheidt zich van al het andere aanbod dat beschikbaar is aan de Costa Tropical. De villa’s bieden toekomstbestendig uitzicht op de zee, op adembenemende zonsondergangen en op het natuurreservaat van Cerro Gordo.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan hier voor het aanbod of neem vrijblijvend contact op via sales@cumbresvillas.com / (0034) 958 611 809 of Whatsapp via: (0034) 647 881 853. Bij Cumbres Villas kun je terecht in het Nederlands, Spaans, Engels, Frans, Duits, Portugees en Turks.

Dit vind je misschien ook leuk