Malaga steeds meer de Silicon Valley van Europa

door admin
Malaga steeds meer de Silicon Valley van Europa

De hoofdstad van de Costa del Sol wil dat niet alleen zijn, maar is al aardig op weg. Ze is erin geslaagd om bedrijven als Google of Vodafone ertoe te brengen een deel van hun Europese hoofdkantoren daar te vestigen. Samen met andere grote namen zoals Oracle en Huawei is de geboorteplaats van Picasso ook goed op weg om een soort Spaanse Silicon Valley te worden. In de afgelopen vier jaar hebben zich meer dan 60 bedrijven in de technologiesector zich in Malaga gevestigd. 

Bekijk ook: Malaga verdedigt in New York kandidatuur voor Expo 2027

In de eerste helft van 2022 zijn 16 nieuwe internationale bedrijven opgericht die van plan zijn om 1.135 banen te creëren. Dat blijkt uit gegevens van de afdeling Bevordering van de Stad en Aantrekkingskracht van Investeringen van de gemeenteraad.

Op de website stelt de gemeente: “De meest opvallende aspecten zijn het Malaga TechPark (PTA), de Universiteit van Malaga (UMA), verschillende Smart City-pilotprojecten, investeringen in onderzoek en ontwikkeling van hogesnelheidstreinen en de ondersteuningsstructuur voor ondernemers”. Ook het portaal Open4Business is van invloed door te proberen nieuw zakelijk talent naar de stad te trekken.

Namen als Google, IBM, Vodafone of Siemens staan ​​op de kaart van de lokale technologische sector, die zich niet alleen in de provinciehoofdstad heeft gevestigd, maar zich ook uitstrekt tot andere steden in de provincie zoals Marbella.

Google als speerpunt van een opwaartse trend

De nieuwste mijlpaal in dit opzicht is afomstig van techgigant Google. In mei 2023 zal het zijn Europese cyberbeveiligingscentrum als vlaggenschip in de Andalusische stad openen. Dit Google Safety Engineering Center (GSEC) wordt samen met Dublin en München het derde op het continent. Volgens het bedrijf maakt het deel uit van de investering van 10 miljard dollar “om de wereldwijde cyberbeveiliging te versterken en toekomstige bedreigingen tegen te gaan”.

Ondanks het feit dat de technologische gigant kantoren had geopend in Madrid, waar ze dit jaar hun Cloud Region inhuldigden, en Barcelona, ​​​​waar ze afgelopen juni ook kantoren hadden, is de hoofdstad van de Costa del Sol de ideale optie geworden voor dit cyber beveiligings centrum.

De drijvende kracht achter dit initiatief is Bernardo Quintero, geboren in Malaga die in 2004 het bedrijf VirusTotal oprichtte. Inmiddels is dat, zoals Quintero in Huffpost opmerkt, uitgegroeid tot ’s werelds toonaangevende op crowdsourcing gebaseerde platform voor dreigingsinformatie. 

“VirusTotal-tools helpen miljoenen mensen in de onderzoeks-, publieke en commerciële sector om malware en cyberbeveiligingstrends te begrijpen. We bieden een soort zoekmachine voor malwarevoorbeelden, domeinen en gedragspatronen van de auteurs van de bedreigingen”. Vanaf 2012 trad Quintero toe tot de Threat Analysis Group (TAG) van Google. Verder was VirusTotal in 2015 al het eerste cyberbeveiligingsteam dat zich bij Google X voegde. Momenteel maakt het VirusTotal team deel uit van het Google Cloud cybersecurity-portfolio.

De keuze van Google voor Malaga is niet toevallig. Ook Vodafone besloot in 2021 om zijn nieuwe technologie-ontwikkelingscentrum niet in een grote Europese hoofdstad te vestigen, maar koos in plaats daarvan voor de hoofdstad van de Costa del Sol. Vodafone motiveerde die beslissing met argumenten die verder gingen dan louter economische. “De levensstijl, beschikbaarheid van talent met de nodige technische kennis, arbeidsomstandigheden, transport, overheidssubsidies of aantrekkelijkheid van de locatie voor talent”, waren enkele van de redenen die ze aangaven.

Malaga Valley aantrekkelijk om te “leven, investeren en werken”

Volgens het tijdschrift Forbes staat Málaga op de tiende plaats van “leven, investeren en werken” in heel Europa, deels vanwege de kwaliteit van leven, de stranden, het klimaat of de “openheid” van haar inwoners. Het nieuwe ecosysteem van techbedrijven, talent, startups en ondersteunende overheidsinitiatieven is Malaga Valley gedoopt. 

Bekijk ook: Malaga steeds aantrekkelijker als Silicon Valley van Europa

Dit vind je misschien ook leuk